fbpx
NaslovnicaMINA BusinessObjavili konkurs za raspodjelu sredstava za projekte zaštite potrošača

Objavili konkurs za raspodjelu sredstava za projekte zaštite potrošača

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo ekonomije objavilo je konkurs za raspodjelu sredstava nevladinim organizacijama za realizaciju projekta jačanja zaštite potrošača u Crnoj Gori, koji će biti otvoren 30 dana.

Iz tog Vladinog resora su pozvali nevladine organizacije koje imaju kapacitete i iskustva da prijave na konkurs projekte, odnosno programe, kojim mogu doprinijeti realizaciji projekta Jačanje zaštite potrošača u Crnoj Gori.

Oni su objasnili da bi projekti trebalo da doprinesu podizanju svijesti i boljoj informisanosti potrošača o njihovim pravima, kao i povećanju nivoa njihovog aktivizma u podnošenju prigovora.

„Projekti treba da doprinesu boljem poznavanju i većem korišćenju prava koja su svakom građaninu data na osnovu zakona, a samim tim smanjenju broja neriješenih potrošačkih prigovora i efikasnijem i jeftinijem rješavanju sporova“, objašnjeno je u pozivu.

Iz Ministarstva su objasnili da su ciljne grupe građani i trgovci u Crnoj Gori.

Aktivnosti nevladinih organizacija koje će doprinijeti ostvarenju strateških ciljeva i zadovoljenju potreba ciljnih grupa su monitoring nad primjenom Zakona o zaštiti potrošača, posebno u dijelu koji se odnosi na isticanje cijene na proizvodima, kao i obavještenja o robi i uslugama, uputstava za upotrebu i montažu, kao garancija na crnogorskom jeziku.

Aktivnosti se, kako je objašnjeno, odnose i na podnošenje prigovora trgovcu zbog nepoštovanja zakona, podnošenje žalbi Upravi za inspekcijske poslove i drugim tijelima za rješavanje potrošačkih sporova, pružanje informacija o pravima potrošača i mehanizmima pravne zaštite, osnivanje savjetovališta za zaštitu potrošača i promocija Odbora za vansudsko rješavanje sporova.

Iz Ministarstva je objašnjeno da je konkursom predviđena raspodjela 20 hiljada EUR, kao i da je najniži iznos sredstava koji se može dodijeliti pojedinom projektu, odnosno programu 3,2 hiljade EUR, a najviši četiri hiljade EUR.

Nevladine organizacije na konkurs mogu prijaviti najviše dva projekata, odnosno programa, ali im se mogu dodijeliti sredstva samo za jedan. Nevladine organizacije mogu biti i partneri na samo jednom projektu, odnosno programu u okviru konkursa.

Na konkurs se mogu prijaviti nevladine organizacije upisane u registar, definisane za oblast zaštite potrošača, koje su Poreskoj upravi predale prijavu za prethodnu fiskalnu godinu.

Raspodjela sredstava iz konkursa obavljaće se na osnovu toga koliki je doprinos prijavljenog projekta za realizaciju strateških ciljeva, kvalitet projekta, kapacitet nevladine organizacije da ga realizuje, kao i transparentnost njenog rada.

Prijave se dostavljaju isključivo na propisanom obrascu, koji je dostupan na internet stranici Ministarstva ekonomije.

Najčitanije