fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeNovi rekordni nivoi indeksa

Novi rekordni nivoi indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi dostigli nove rekordne nivoe jer ulagači očekuju nove podsticajne ekonomske mjere, nakon što su demokrate dobile kontrolu u oba doma Kongresa.

Dow Jones ojačao je 211 bodova ili 0,69 odsto, na 31.041 bod, dok je S&P 500 skočio 1,48 odsto, na 3.803 boda, a Nasdaq indeks 2,56 odsto, na 13.067 bodova, prenosi SEEbiz.

Rekordni dosezi sva tri indeksa zahvaljuju se uvjerenju ulagača da slijede nove podsticajne mjere kako bi se ekonomija što prije oporavila od pada izazvanog pandemijom koronavirusa.

Pobjedom dva demokratska predstavnika na izborima za Senat u Džordžiji, ta stranka je zadobila prevlast i u Senatu.

Kako demokrate već drže većinu u Zastupničkom domu, prevlast u Senatu omogućiće izabranom predsjedniku Joeu Bidenu lakše sprovođenje njegovih planova u Kongresu, kao što su promjene poreskih zakona, nove podsticajne mjere i povećana ulaganja u infrastrukturu.

Nakon što je Kongres potvrdio Bidena za novog predsjednika, ulagači prate političku situaciju u Vašingtonu jer su sve glasniji pozivi na smjenu Trumpa, nakon što su njegove pristalice provalile u zgradu Kongresa u pokušaju da spriječe potvrdu izborne pobjede Joea Bidena.

Predsjednica Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi poručila je kako treba odmah maknuti Trumpa s položaja jer je opasan po američku demokratiju, dok je Biden kazao da je Trump podsticao nasilje u Kongresu i da je to bio “jedan od najmračnijih dana u istoriji zemlje”.

S obzirom na to da se očekuju novi podsticaji, najviše su porasle cijene dionica u sektorima koji su najviše osjetljivi na kretanje ekonomije, kao što su finansijski, industrijski i rudarski.

Snažno je, 2,7 odsto, skočio i S&P 500 indeks tehnološkog sektora, čime je nadoknadio gubitke od prethodnog dana, kada su cijene dionica niza tehnoloških divova, kao što su Apple, Microsoft, Amazon.com, Alphabet i Facebook, pale zbog strahovanja ulagača od povećane regulacije.

Kako se ulagači nadaju novim podsticajnim mjerama i normalizaciji ekonomskih aktivnosti, nakon što bude sprovedeno vakcinisanje protiv covida-19, loše vijesti o daljem širenju koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) i u četvrtak su bile u drugom planu.

I na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,22 odsto, na 6.856 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0,55 odsto, na 13.968 bodova, a pariski CAC 0,7 odsto, na 5.669 bodova.

Najčitanije