fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeNovi rekordi S&P 500 i Nasdaq indeksa

Novi rekordi S&P 500 i Nasdaq indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 dostigao novi rekordni nivo, kao i Nasdaq indeks, što se najviše zahvaljuje rastu cijena dionica velikih tehnoloških kompanija uoči sezone objava kvartalnih poslovnih izvještaja.

Dow Jones oslabio je 150 bodova ili 0,44 odsto, na 34.283 boda, dok je S&P 500 porastao 0,23 odsto, na 4.290 poena, a Nasdaq indeks 0,98 odsto, na 14.500 bodova.

Novi rekordi S&P 500 i Nasdaq indeksa najviše se zahvaljuju rastu cijena dionica niza tehnoloških divova, kao što su Netflix, Facebook, Twitter i Nvidia, prenosi Hrportfolio.

Za S&P 500 to je treći rekordni doseg u nizu, dok je Dow Jones pao zbog pritiska na cikličke sektore, kao što su energetski i finansijski, jer ulagače zabrinjava rast broja novozaraženih covidom-19 u nizu azijskih zemalja.

„Kraj je tromjesečja i ulagači možda žele povući dio zarade s tržišta, pa vidimo rotaciju iz energetskog i nekih drugih sektora u tehnološki”, kazao je strateg u firmi CFRA Research, Sam Stovall.

Stovall je kazao da očekuje dalji kratkoročni rast indeksa dok se čeka početak sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, u kojem se, prema procjenama analitičara u anketi Reutersa, očekuje prosječan rast dobiti kompanija od oko 60 odsto u odnosu na isto prošlogodišnje tromjesečje.

Podršku tržištu pruža i nada ulagača da će Kongres prihvatiti predlog predsjednika Joe Bidena o paketu ulaganja u infrastrukturne projekte, vrijednom ukupno 1,2 biliona USD, što bi moglo dodatno podržati rast ekonomije i tržišta dionica.

Od početka godine S&P 500 indeks na dobitku je gotovo 14 odsto, dok su Nasdaq i Dow Jones u plusu oko 12, odnosno 11 odsto.

A na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,88 odsto, na 7.072 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,34 odsto, na 15.554 boda, a pariski CAC 0,98 odsto, na 6.558 bodova.

(kraj) sam

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije