fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeNovi rekordi berzanskih indeksa

Novi rekordi berzanskih indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Vol stritu u ponedjeljak su dostigli nove najviše nivoe u istoriji, jer se ulagači nadaju da bi uskoro mogao biti postignut trgovinski dogovor između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Dow Jones je ojačao 0,42 odsto na 27.462 boda, dok je S&P 500 porastao 0,37 odsto na 3.078 bodova, a Nasdaq indeks 0,56 odsto na 8.433 boda, prenosi Hrportfolio.

Nove rekordne nivoe tih indeksa zahvaljuju se daljem napretku u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine.

U petak je kineska državna agencija Xinhua objavila da su dvije zemlje postigle konsenzus o načelima, dok je Larry Kudlow, ekonomski savjetnik u Bijeloj kući, kazao da su dvije strane postigle velik napredak prema završetku prve faze trgovinskog dogovora, te da se nada da će taj sporazum biti potpisan ovog mjeseca.

Vašington je u ponedjeljak poručio da će vrlo brzo američke kompanije dobiti dozvolu za prodaju komponenata kineskom Huaweiju, što je još jedan signal popuštanja napetosti između dvije najveće ekonomije.

Zato se ulagači nadaju da će uskoro biti završen trgovinski rat između dvije zemlje, koji traje 16 mjeseci i koje je rezultirao međusobnim nametanjem carina, što je izazvalo usporavanje rasta obje privrede.

Pozitivno na tržište utiče i prošlosedmično smanjenje kamata američke centralne banke, što bi trebalo da podstakne rast ekonomije, a ulagači su optimistični i zbog boljih nego što se očekivalo kvartalnih poslovnih rezultata većine kompanija.

Od više od 360 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile finansijske izvještaje za treće tromjesečje, njih oko 76 odsto ostvarilo je veću dobit nego što se očekivalo.

Ulagači se stoga nadaju da bi sezona rezultata ipak mogla biti bolja nego što analitičari očekuju.

Analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju blago pale u odnosu na isti prošlogodišnji period.
To bi, doduše, bio prvi pad zarada od polovine 2016. godine, ali ipak manji nego što se očekivao na početku sezone objave rezultata.

I na evropskim berzama cijene dionica su u ponedjeljak porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,92 odsto na 7.368 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,35 odsto na 13.136 bodova, a pariski CAC 1,08 odsto na 5.824 boda.

Najčitanije