fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNovi rekord S&P 500 indeksa

Novi rekord S&P 500 indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u četvrtak S&P 500 indeks dostigao novi najviši nivo u istoriji, zahvaljujući boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima niza kompanija, uključujući Facebook.

Dow Jones porastao je 239 boda ili 0,71 odsto, na 34.060 bodova, dok je S&P 500 ojačao 0,68 odsto, na 4.211 bodova, a Nasdaq indeks 0,22 odsto, na 14.082 boda, prenosi Hina.

Novi rekord S&P 500 indeksa uveliko se zahvaljuje skoku cijene dionice Facebooka više od sedam odsto, nakon što je ta društvena mreža izvijestila o većem nego što se očekivalo rastu prihoda i zarade u prvom tromjesečju.

Bolje rezultate nego što se očekivalo ostvario je i Apple, međutim cijena dionice tog tehnološkog diva skliznula je 0,1 odsto.

I većina ostalih kompanija izvijestila je o rastu zarada.

Od 265 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile kvartalne poslovne izvještaje, njih oko 87 odsto zabilježilo je veću dobit nego što se očekivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u proteklom tromjesečju porasle 45 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok su prije dvije sedmice očekivali rast od oko 25 odsto.

Ostane li tako do kraja sezone objava rezultata, biće to najveći skok zarada od posljednjeg tromjesečja 2010. godine.

Podršku tržištu pružili su i solidni ekonomski pokazatelji.

Bruto domaći proizvod (BDP) Sjedinjenih Američkih Država (SAD) porastao je u prvom tromjesečju po anualiziranoj stopi od 6,4 odsto, više nego što se očekivalo i brže nego u prethodnom kvartalu, što ukazuje na ubrzanje oporavka ekonomije, nakon golemih fiskalnih i monetarnih podsticaja.

Uz to, objavljeno je da je prošle sedmice broj novih zahtjeva za pomoć nezaposlenima pao u odnosu na sedmicu prije, što ukazuje na poboljšanje situacije na tržištu rada.

Nakon zatvaranja Wall Streeta, poslovne izvještaje objavili su Amazon.com i Twitter. U produženom trgovanju cijena dionice Amazona skočila je tri odsto, dok je dionica Twittera pojeftinila devet odsto.

A na evropskim berzama cijene dionica su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,03 odsto, na 6.961 bod, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,9 odsto, na 15.154 boda, a pariski CAC 0,07 odsto, na 6.302 boda.

Najčitanije

Sve odluke usvojene jednoglasno

Podgorica, (MINA) - Skupština Paraolimpijskog komiteta usvojila je danas jednoglasno izvještaj o radu za...