fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNovi pad indeksa

Novi pad indeksa

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Berzanski indeksi na Wall Streetu u utorak su pali zbog opreza ulagača, s obzirom na to da se ne očekuje blistava sezona kvartalnih poslovnih rezultata kompanija i da slijede makroekonomski izvještaji koji će pokazati uticaj koronakrize na ekonomiju.

Dow Jones je oslabio 0,13 odsto na 24.101 bod, dok je S&P 500 skliznuo 0,52 odsto na 2.863 boda, a Nasdaq indeks 1,4 odsto na 8.607 bodova, prenosi Hrportfolio.

Najviše su pale cijene dionica u tehnološkom sektoru, koje su posljednjih sedmica najviše rasle, a ulagači su se više usmjerili na sektore koji su osjetljiviji na ekonomske cikluse.

„Na tržištu se novac preliva iz tehnološkog u sektore koji su ekonomski osjetljiviji i koji su u posljednje vrijeme najviše pali. Ta rotacija zahvaljuje se znacima otvaranja privrede u nekim saveznim državama i vraćanju situacije u normalu”, rekao je Tim Ghriskey, direktor u kompaniji Inverness Counsel.

Posljednjih dana tržište podržavaju vijesti da neke američke države popuštaju restriktivne mjere uvedene ranije u cilju suzbijanja koronavirusa, pa će se uskoro ljudi vratiti na posao, a privredni život normalizovati.

U utorak je počela dvodnevna sjednica zvaničnika američke centralne banke, ali ne očekuju se nove mjere po pitanju kamata ili kupovine imovine, jer je Fed već ranije drastično smanjio ključne kamate na nulu i pokrenuo izdašne programe kupovine obveznica.

„Ipak, očekuju se poruke da će zadržati popustljivu monetarnu politiku dokle god to bude potrebno, što bi podržalo tržište“, kazali su analitičari.

U fokusu ulagača biće izvještaji o bruto domaćem proizvodu (BDP) Sjedinjenih Američkih Država (SAD), koje će pokazati razmjere šteta od koronakrize u prvom tromjesečju.

Analitičari procjenjuju u prosjeku da je BDP u proteklom kvartalu pao četiri odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

U fokusu ulagača su i kvartalni poslovni izvještaji kompanija, koji su uglavnom u skladu sa slabim očekivanjima.

Analitičari procjenjuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom kvartalu biti 14,8 odsto manje nego što su bile u istom prošlogodišnjem tromjesečju, dok su još početkom godine, prije koronakrize, očekivali rast zarada zod 6,3 odsto.

Na evropskim berzama cijene dionica su u utorak porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,91 odsto na 5.958 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,27 odsto na 10.795 bodova, a pariski CAC 1,43 odsto na 4.569 bodova.

Najčitanije