fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNovi pad indeksa i prometa usljed epidemije koronavirusa

Novi pad indeksa i prometa usljed epidemije koronavirusa

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pad indeksa i duplo manji promet obilježili su na crnogorskom tržištu kapitala sedmicu u kojoj je zabilježen prvi smrtni slučaj od posljedica koronavirusa u Crnoj Gori.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija MNSE10 oslabio je 4,8 odsto na 654,07 poena, a MONEX indeks 4,2 odsto na 10.039,86 bodova. Promet, realizovan kroz 26 transakcija, iznosio je 124,15 hiljada EUR i bio je duplo manji od prošlosedmičnog.

Gubile su akcije Crnogorskog elektroprenosnog sistema 14,6 odsto na 43,79 centi, Luke Bar devet odsto na 20 centi i Plantaža 5,9 odsto na osam centi. Pale su i dionice Ulcinjske i Budvanske rivijere, 10,7 odsto na 2,5 EUR, odnosno 10,6 odsto na 5,5 EUR, Sveti Stefan hotela 4,3 odsto na 2,7 EUR, Crnogorskog Telekoma 3,6 odsto na 1,06 EUR i Jugopetrola 2,6 odsto na 8,51 EUR.

Trgovano je i akcijama Poslovno logističkog centra Morača, koje su u petak koštale 2,3 EUR.

U Crnoj Gori su do sada koronavirusom inficirane 82 osobe, najviše u Tuzima i Podgorici, dok je pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom 6,28 hiljada osoba.

Nacionalno koordinaciono tijelo za borbu protiv zaraznih bolesti (NKT) ove sedmice je, zbog rasta broja zaraženih i prvog smrtnog slučaja usljed posljedica Covida-19, pooštrilo privremene mjere za sprečavanje širenja epidemije, zabranom putničkog međugradskog saobraćaja, kao i skraćenjem radnog vremena apotekama, objektima za trgovinu hranom, pićem i sredstvima za higijenu, specijalizovanim objektima za prodaju opreme za bebe, objektima za prodaju građevinskih proizvoda, sredstava za zaštitu i prihranu bilja i sadnog materijala, za ishranu i liječenje životinja, prodaju poljoprivrednih mašina i pogrebne opreme.

Među privremenim mjerama je i zabrana prisustva i zadržavanja više od dvije osobe zajedno na otvorenom javnom mjestu, kao što su trotoari, trgovi, ulice, parkovi, šetališta i plaže, osim za osobe koje obavljaju redovne radne zadatke.

Prethodno su zabranjena putovanja u najpogođenije zemlje, kao i okupljanja, a zatvorene su i škole i vrtići. Vlada je u cilju smanjenja negativnih ekonomskih efekata izazvanih epidemijom, donijela niz mjera, među kojima i odluku o odlaganju otplate kredita kod svih banaka, mikrokreditnih institucija i Investiciono-razvojnog fonda (IRF) u trajanju od 90 dana.

Ta mjera je počela da se primjenjuje ove sedmice, pa je na adrese komercijalnih banaka koje posluju u Crnoj Gori stiglo oko 40 hiljada zahtjeva za odlaganje otplate kredita.

Moratorijum na otplatu kredita obuhvata privremenu obustavu svih plaćanja obaveza po tom osnovu, odnosno glavnice, kamate i zatezne kamate.

IRF je ove sedmice obezbijedio privrednom sektoru novu kreditnu liniju namijenjenu obezbjeđenju likvidnosti usljed posljedica izazavanih epidemijom koronavirusa.

Iz IRF-a su objasnili da će prilikom njenog odobravanja prioritet imati nabavka ljekova, medicinske opreme i sanitetskih vozila, zatim proizvodnja, prerada i nabavka hrane i sredstava za higijenu, ali i direktno ugroženi preduzetnici i mikro i mala preduzeća, poput ugostitelja, zanatlija, taksista, malih autoprevoznika i butika, frizera, privatnih dječijih vrtića i malih trgovina.

Epidemija koronavirusa uveliko je pogodila turistički sektor u Crnoj Gori, pa neki hotelijeri upozoravaju da će najveći broj hotelskih preduzeća bankrotirati ukoliko država ne pomogne i ne subvencioniše plate zaposlenih.

Oni smatraju da najveći broj hotelskih preduzeća neće moći da plati zarade i režije, bez ekonomskih mjera i subvencija za spas kompanija i resursa.

Ove sedmice su se pojavila i strahovanja da bi epidamije koronavirusa mogla prouzrokovati nestašicu brašna, ali i ostalih važni namirnica u Crnoj Gori.

Iz nikšićkog preduzeća Monteklas, koje se bavi uvozom brašna i njegovom proizvodnjom, kazali su da trenutno zadovoljavaju tržište marketa i pekara sa kojima sarađuju.

Iz kompanije su poručili da će se i u narednom periodu truditi da odgovore potrebama svih preduzeća bez obzira na njihovu veličinu, uz razumijevanje da možda u datom momentu neće moći da isporuče kompletnu porudžbinu.

Predstavnici mljekare Lazine kazali su da su, usljed pojačane potražnje potrošača zbog pojave koronavirusa, povećali proizvodnju i uspjeli da odgovore zahtjevima tržišta, dok su iz nikšićke Srne upozorili da bi izmijenjena situacija mogla prouzrokovati manji otkup od kooperanata.

Najčitanije