20 C
Podgorica
September 29, 2020.
Naslovnica MINA Business Nijesu prodali pšenicu mlinarima

Nijesu prodali pšenicu mlinarima

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Država domaćim mlinarima nije prodala ni gram od 10,5 hiljada tona pšenice iz Francuske koju je krajem aprila, tokom epidemije koronavirusa, kupila za 2,4 miliona EUR, odnosno 229,23 hiljade EUR po toni.

S obzirom na to da se bliži nova žetva, cijena pšenice na berzi u Parizu posljednjih mjesec konstantno pada, a sada iznosi 177 EUR za tonu, pišu Vijesti.

„Imajući u vidu trenutne okolnosti na tržištu, kao i permanentne procjene rizika pojave novog talasa pandemije koronavirusa, te efekata na slobodan promet robe u regionu, koje bi mogao imati, nabavljena rezerva se još čuva kao rezerva koja bi bila plasirana u slučaju poremećaja na tržištu“, kazali su Vijestima iz Ministarstva ekonomije.

Više stručnjaka iz te oblasti listu je potvrdilo da je kupljenu pšenicu, pod uslovom da se lageruje u kvalitetnim silosima, najbolje upotrijebiti u roku od osam mjeseci od kupovine.

Ukoliko se to ne desi za godinu i po ili dvije, njeno zrno će biti dodatno osušen, a energetska vrijednost znatno smanjena.

Poslije dopremanja francuske pšenice u Luku Bar, početkom maja, njen pretovar u barskom silosu koštao je dodatnih 38 hiljada EUR.

Ministarka ekonomije, Dragica Sekulić, kazala je početkom maja da će nabavljenih 10,5 iljada tona pšenice podmiriti domaće potrebe za tri mjeseca.

Berzanska cijena tone standardizovane, koja je kvalitetnija od one koju je kupila Crna Gora iznosi 177 EUR za tonu, a na tenderima se može kupiti po cijeni nizoj od trenutne berzanske.

Najčitanije

Utvrđeni finansijski i plan rada Agencije za narednu godinu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Savjet Agencije za nadzor osiguranja (ANO) utvrdio je danas finansijski i...