fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNezaustavljiv rast cijena nafte

Nezaustavljiv rast cijena nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte u utorak su na međunarodnim tržištima nastavile da rastu i dostigle su novi najviši nivo od novembra.

Barelom sjevernomorske sirove nafte brent na Londonskoj berzi je trgovano po cijeni od 74,67 USD, što je 63 centa ili 0,85 odsto više u odnosu na prethodni trgovinski dan. Cijena fjučersa američke nafte WTI je zabilježila najviši nivo od novembra, dostigavši 66,14 USD za barel, što je rast od 59 centi ili 0,9 odsto u odnosu na prethodnu trgovinsku sesiju, prenosi Tanjug.

Rast cijena podstakla je odluka Vašingtona da od sljedeće sedmice ukine rješenje kojim je osam zemalja bilo izuzeto od obaveze poštovanja američkih naftnih sankcija prema Iranu, što situaciju s ponudom nafte na globalnom tržištu čini nategnutom.

Iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u ponedjeljak je saopšteno da Kina, Indija, Japan, Južna Koreja, Italija, Grčka, Turska i Tajvan od 1. maja više neće biti izuzete od američke zabrane na uvoz iranske nafte i da će morati da prekinu kupovine od Teherana ili će se suočiti sa sankcijama.

Iran je prije ponovnog uvođenja američkih naftnih sankcija prošle godine bio četvrti najveći proizvođač među članicama Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) s prozivodnjom od oko tri miliona barela dnevno, ali je izvoz u aprilu pao na ispod jedan milion barela dnevno, prema podacima brodskih prevoznika i izvora iz naftne industrije.

Najčitanije