fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNeophodan zaokret u turističkoj promociji

Neophodan zaokret u turističkoj promociji

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Pandemija Covid-19 izbrisaće Crnu Goru s turitičke mape ukoliko se odmah ne napravi profesionalni zaokret u odnosu na dosadašnju promociju, saopštila je predsjednica Rebuilding.Travel organizacije za Balkan i počasna konzulka Sejšela, Aleksandra Gardašević Slavuljica.

Ona je upozorila da je Crna Gora postala zemlja turističkih duhova, jer je politika uvedena u turizam, pišu Vijesti.

“Odgovorne destinacije od marta primjenjuju totalnu digitalnu transformaciju, online platfome, koristeći nove komunikacione kanale u borbi za goste, jer su shvatile da je digitalni rebranding neophodan, tržišna borba za svakog gosta, korišćenjem virtuelnog prostora“, kazala je Gardašević Slavuljica.

Ona je navela da se destinacije utrkuju u lansiranju personalizovanih digitalnih kampanja s obaveznim inovativnim elementima.

„Sve navedeno ne važi u Crnoj Gori. Činjenica je da su dosadašnji odgovorni za promociju destinacije pali na ispitu. Rješenje je bilo, a i dalje postoji, u primjeni jasne strategije zasnovane na pravilnom marketingu destinacije, promovisanju inovativnih tehnologija i povratku reputacije destinacije. To može sprovesti samo savremeno koncipirano turističko tijelo zaduženo za oporavak turizma”, rekla je Gardašević Slavuljica.

Ona je upozorila da će izumrijeti destinacije koje se ne uklope u Covid-19 turizam, da su Hrvati i Albanci to uradili neuporedivo bolje od Crnogoraca, ali nedovoljno dobro.

Gardašević Slavuljica smatra da Crna Gora nikada nije smjela da bude promovisana kao korona-free destinacija i da su mnogi upozoravali da je to opasno, jer države preko noći mogu postati visoko rizične, što se i dogodilo.

“Danas korona-free, a sjutra visoko rizična zemlja, označava kompromitaciju destinacije i gubitak povjerenja turista. To se desilo Crnoj Gori. Trebalo je proglasiti Crnu Goru ‘prvom korona odgovornom’ destinacijom u Evropi i iskoristiti prednost statusa niskog rizika od korone. Tako bi se lansirao novi, moćni crnogorski brend, stvoren usljed pandemije, kao dokaz da smo odgovorni domaćini. Ključ je bio u povjerenju koje smo prokockali“, kazala je Gardašević Slavuljica.

Ona je dodala da je umjesto toga, Crna Gora dala pretjerano obećanje.

„Turisti su prestali da nam vjeruju, što je doprinijelo kolapsu tržišta. Nacionalna turistička organizacija (NTO) odgovorna za destinacijski marketing, morala je znati koje su preporuke svjetskih turističkih autoriteta i spriječiti lansiranje korona-free političke mantre. Otvaranje korona bezbjednog koridora, kao što su mnogi uradili, bilo je rješenje. Propustili smo da oporavimo turizam, uništili smo ekonomski status turističkih radnika i kompletnu ekonomiju koja zavisi od turističkog eko-sistema“, navela je Gardašević Slavuljica.

Predstavnici NTO smatraju da se ne može praviti paralela s drugim državama iz regiona, posebno Hrvatskom, koja kao zemlja EU nema ograničenja kada je u pitanju turistički promet iz ostalih zemalja članica.

Oni su naveli da se od marta intenzivno sprovode marketinške aktivnosti na promociji turističke destinacije.

“Imajući u vidu da je na globalnom nivou došlo do smanjenja međunarodnih putovanja, sve turističke destinacije bilježe pad turističkog prometa. Zato je u uslovima pandemije nezahvalno govoriti o dobroj ili lošoj sezoni i praviti poređenja s prethodnom sezonom, rezultate možemo da sagledamo u svjetlu trenutne situacije”, rekli su iz NTO.

Ukupni prošlogodišnji prihodi od crnogorskog turizma iznosili su 1,1 milijardu EUR. Vlada je ovogodišnje prihode projektovala na 40 odsto prošlogodišnjih, odnosno na 450 miliona EUR. Za početak novembra najavljena je nova procjena, što povlači novi rebalans budžeta.

Prema podacima NTO, u petak je u Crnoj Gori boravilo blizu 29 hiljada turista, što je 20 odsto ostvarenog turističkog prometa u poređenju s prošlogodišnjim periodom, dok je u hotelima popunjenost od 42 odsto u poređenju sa istim periodom prošle godine.

Prema posljednjim zvaničnim statističkim podacima Monstata, u Crnoj Gori je od početka godine zaključno s junom boravilo oko 162,4 hiljada turista, što je tek petina u odnosu na prošlu godinu.

Najčitanije