fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNeophodan uporedni razvoj turizma i poljoprivrede

Neophodan uporedni razvoj turizma i poljoprivrede

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Uporedni razvoj turizma i poljoprivrede obezbijediće bolje uslovi za život stanovnika Žabljaka, saopštio je predsjednik te opštine, Veselin Vukićević i dodao da je lokalna samouprava predano radila da bi ispunila taj cilj i stvorila preduslove za privlačenje investicija.

On je rekao da je i ova turistička sezona na Žabljaku bila uspješna, uprkos njenom lošem početku, kao i da je uređivanje pitanja prijave privatnog smještaja i gostiju uticalo na povećanje prihoda od turizma.

“Prirodne ljepote Žabljaka, Durmitora i Tare, garant su da i kada vremenske prilike ne idu naruku, uvijek ima iskrenih zaljubljenika u te predjele neponovljive ljepote”, kazao je Vukićević.

On je podsjetio da su turzam i poljoprivreda strateški pravci razvoja Žabljaka i da će samo uporednim razvojem ta dva sektora biti obezbijeđeni bolji uslovi za život svih stanovnika te sjeverne opštine.

Vukićević smatra da će uključivanje seoskih gazdinstava, odnosno njihovih zanatskih i prehrambenih proizvoda u jednistvenu turističku ponudu Žabljaka, doprinijeti da poljoprivrednici lakše plasiraju proizvode.

On je dodao da je lokalna samouprava predano radila na poboljšanju uslova života stanovnika Žabljaka i stvaranju preduslova za privlačenje investicija.

Vukićević kao jedan od načina za produženje turističke sezone na Žabljaku vidi osmišljavanje dodatnih sadržaje koji bi taj grad učinili atraktivnijim i van sezone. Imperativ je, kako je naveo, modernizacija skijaške infrastrukture kako bi Žabljak bio konkurentan zimski turistički centar.

“Da bi Žabljak održao korak sa modernim zimskim turističkim centrima, neophodna je kvalitetna i savremena skijaška infrastruktura. Država je učinila sve potrebno da se pokrene to pitanje, te uz projekte realizovane prošle godine, nastavlja sa unapređenjem skijališta Savin kuk”, saopštio je Vukićević.

On očekuje da će dobiti sva potrebna odobrenja za nastavak radova i da će najkasnije za godinu raspolagati savremenom žičarom i novim stazama.

Vukićević je dodao da je lokalna samouprava značajno investirala u sportsku infrastrukturu i na taj način stvorila podlogu za razvoj sportskog turizma.

Žabljak je, prema njegovim riječima, odličan za pripreme sportskih klubova i reprezentacija, ali su mu neophodni hoteli u koje bi se mogao smjestiti veći broj gostiju.

“Najavljenim ulaganjima u hotelske kapacitete, riješićemo i taj problem. Mislim da bi hotelijeri trebalo da se orijentišu i na kongresni turizam, kako bi hoteli bili u funkciji tokom čitave godine”, kazao je Vukićević.

On je dodao da su u prethodnih godinu uspjeli da privuku značajne brendove.

“Tržni centar Aroma, novootvorena benzinska stanica, očekivani početak gradnje turističkog kompleksa na lokaciji hotela Durmitor, zaključenje ugovora o dugoročnom zakupu Vojnog odmarališta, interesovanje za lokaciju bivše kasarne i brojne druge investicije, govore u prilog činjenici da je smo uspjeli da stvorimo povoljan investicioni ambijent”, saopštio je Vukićević.

On je najavio izgradnju javne garaže, čime će biti riješen jedan od gorućih problema, posebno tokom sezone.

“Završili smo sa izradom projektne dokumentacije, a sprovodi se postupak eksproprijacije kako bi, u što je moguće kraćem roku, počeli najavljenu izgradnju”, rekao je Vukićević.

On očekuje da ovih dana počne rekonstrukcija asfaltnog zastora u Šarancima, Podgori, Nadgori i Tepačkom polju.

“Dobili smo finansijsku podršku Vlade za asfaltiranje glavnog puta kroz Komarsko pošćenski kraj i poteznog presvlačenja oštećenog asfalta prema Maloj Crnoj Gori”, naveo je Vukićević.

Proteklu godinu su, prema njegovim riječima, obilježila brojna ulaganja i infrastrukturni radovi. U tom periodu značajno je poboljšano vodosnabdijevanje, posebno u ruralnom području, nastavljeno je sa povezivanjem naselja na kanalizacionu mrežu, rekonstruisan je asfaltni zastor i asfaltirano mnogo puteva.

Vukićević je dodao i da se redovno saniraju lokalni makadamski putevi, kao i da su probijeni novi.

Opština Žabljak, prema njegovim riječima, konstantno podržavala i kulturno-sportske sadržaje, rad vrtića, osnovnih i srednje škole.

“Stipendirali smo najbolje studente, te uvećali novčanu podršku za novorođenu djecu. Od ove školske godine uveli smo praksu finansiranja nabavke udžbenika za sve učenike osnovnih škola”, dodao je Vukićević.

On je kazao da država u posljednje vrijeme ulaže značajna sredstva u sjever, ali i da je potrebna sveobuhvatna strategija kako bi se prvenstveno zadržali mladi ljudi i omogućili im se uslovi da tu formiraju porodice.

“Nažalost, negativan prirodni priraštaj i migracije radno sposobnog stanovništva predstavljaju globalni fenomen, koji nije zaobišao ni Crnu Goru, a posebno njen sjeverni region”, naveo je Vukićević komentarišući to što se ove godine samo 12 đaka upisalo u prvi razred osnovne škole na Žabljaku.

On smatra da se taj problem mora rješavati sa nacionalnog nivoa.

“Kroz konkretne politike podrške, kao što su naknada za novorođenčad, nabavka udžbenika i stipendiranje studenata pokušavamo da roditeljima, barem na taj način, olakšamo život”, saopštio je Vukićević.

Prema njegovim riječima, brojni projekte koji se trenutno realizuju ili će tek biti realizovani neminovno će generisati nova radna mjesta i dovesti do povećanja životnog standarda.

“Siguran sam da očuvan životni prostor i sredina lišena savremenih društvenih devijacija, koja još čuva moralne vrijednosti, predstavljaju dodatni kvalitet koji će mnoge opredijeliti da Žabljak bude njihova konačna destinacija”, zaključio je Vukićević.

Tekst je uradila učenica Srednje mješovite škole “17. septembar” iz Žabjaka, Milica Krstajić, u sklopu projekta “Rereading – Rewriting. Improving media literacy in Montenegro”, u kojem je urađen mentoring đačkih i studentskih medija. Projekat se sprovodi uz finansijsku podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država.
(kraj) mip/nar

Najčitanije