fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNedostatak kadra gorući problem opština na sjeveru

Nedostatak kadra gorući problem opština na sjeveru

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nedostatak kadra je gorući problem u svim sektorima privrede na sjeveru, posebno u turizmu i ugostiteljstvu, zbog čega se u susret novim investicijama mora pripremati potrebna radna snaga, ocijenili su predstavnici Privredne komore (PKCG) i opština Mojkovac i Kolašin.

Predsjednik PKCG, Vlastimir Golubović i predsjednik Opštine Kolašin, Milosav Bulatović, saglasili su se na sastanku da je nedostatak kadra gorući problem i u sektorima drvne industrije i građevinarstva.

“U susret novim investicijama moramo pripremati potrebnu radnu snagu”, kazao je Golubović.

On je, kako je saopšteno iz PKCG, pozvao da se kolašinska privreda snažnije uključi u realizaciju dualnog sistema obrazovanja, te obezbjeđujući stručnu praksu učenicima, dođe do nedostajućeg kadra.

Sagovornici su ocijenili da je lokalna samouprava Kolašina kvalitetan servis građanima i privredi, koji podržava dobre razvojne inicijative i doprinosi unapređenju ambijenta za poslovanje.

Bulatović je kazao da je zainteresovan za sertifikovanje Opštine po BFC standardu, a naročito za formiranje Privrednog savjeta, što će, prema njegovim riječima, pružiti bitan doprinos unapređivanju ambijenta za poslovanje.

“Od preuzimanja mandata okrenuti smo investicijama, privredi i razvoju”, rekao je Bulatović.

On je predstavio projekte koji se realizuju na tom području, među kojima su najznačajniji sistem za prečišćavanje otpadnih voda, unapređenje vodosnabdjevanja u partnerstvu sa opštinom Rogatica, punionica za električne automobile, poboljšavanje uslova života i privređivanja na Sinjajevini.

“Probajte da u kontinuitetu smanjujete lokalne takse i tako doprinesete konkurentnosti preduzeća u Kolašinu, većim platama njihovih radnika, a sve će se to Opštini vratiti kroz porez na dohodak građana i doprinose koji se plaćaju na zaradu”, rekao je Golubović.

On je naveo da je Komora inicirala izmjenu Zakona kako bi se raspon stopa poreza na nepokretnosti u crnogorskim opštinama sa raspona od
0,25 do jedan odsto smanjio na raspon od 0,25 do 0,5 odsto.

Komora će se i dalje zalagati za smanjenje troškova rada, oslobađanje od poreza dijela dobiti koji se reinvestira u unapređenje tehnološkog procesa, izjednačavanje stope poreza na dodatu vrijednost (PDV) za sve kategorije hotela, smanjenje stopa PDV-a za jaja, svježu ribu i određene vrste mesa.

Na sastanku sa predsjednikom Opštine Mojkovac, Rankom Mišnićem ocijenjeno je da ta opština ima dobru razvojnu perspektivu, čemu u prilog govore brojni projekti koji se realizuju ili su planirani na tom području.

“Za dvije godine u razvoju Mojkovca je napravljen veliki iskorak. Više od 50 miliona EUR su vrijedni projekti koji su realizovani ili se sada sprovode. Trenutno imamo 17 zainteresovanih kompanija za investiranje na području Opštine, od čega četiri za ulaganje u turističke objekte, a 13 za poslovanje u biznis zoni”, rekao je Mišnić.

Među kompanijama zainteresovanim za investiranje u biznis zonu su hrvatski Kanaan, srpski Metalac i turski Gintaš.

On je dodao da Opština infrastrukturno oprema biznis zonu i predstavio brojne povoljnosti koje ona nudi, među kojima su zakup zemlje po niskoj cijeni, stimulacije za otvaranje novih radnih mjesta i oslobađanje od plaćanja naknada za komunalno opremanje.

Mišnić je posebno apostrofirao da je razvoj poljoprivrede Mojkovca podstaknut sa 150 hiljada EUR opredijeljenih iz Agrobudžeta, što je 50 hiljada EUR veći iznos nego u prošloj godini.

On je istakao i značaj 30 miliona EUR vrijedne investicije koja doprinosi valorizaciji turističkih potencijala Bjelasice.

“U ovoj godini treba da se okrenemo agroturizmu, jer je to strateška oblast razvoja Mojkovca. Naša opština je već prepoznata na mapi turističkih destinacija”, naveo je Mišnić.

Golubović je čestitao rukovodstvu Mojkovca na odličnim rezultatima postignutim u posljednje dvije godine i doprinosu povoljnom poslovnom ambijentu.

“Pozivam vas da, koliko god ste u mogućnosti, umanjite lokalne takse i tako dodatno doprinesete poslovanju kompanija na ovom području”, rekao je Golubović.

On je pozvao Opštinu Mojkovac da uđe u proces sertifikacije opština po BFC standardu.

“Ovaj sertifikat je vrlo značajan zato što visoko pozicionira opštinu u očima budućih investitora, jer znaju da su na tom prostoru ispunjeni zahtjevi za kreiranje povoljnog biznis ambijenta”, rekao je Golubović.

On je saopštio da će Komora biti partner velikog sajma zapošljavanja koji 2. marta organizuje Studentski parlament Univerziteta Crne Gore i pozvao privrednike Mojkovca da učestvuju u edukativnim aktivnostima Komore i dualnom obrazovanju.

“Navedite koji vam je kadar potreban kako bismo resornom ministarstvu uputili inicijativu za kreiranje adekvatnih obrazovnih programa”, rekao je Golubović.

Na sastancima je istaknuta značajna uloga PKCG u promociji privrede kroz projekte Dobro iz Crne Gore, Kupujmo domaće i Domaći ukusi, te organizaciju predstavljanja na sajmovima i poslovnim forumima. Privredna komora snažno doprinosi reformi obrazovnog sistema, a naročito implementaciji dualnog obrazovanja, u čijih 25 obrazovnih programa je uključeno više od 800 učenika iz 20 opština.

Predstavnici lokalnih samouprava i kompanija pozvani su da privredne sporove rješavaju pred Arbitražnim sudom pri PKCG, a preduslov za to je da u ugovore koje sklapaju uvrste arbitražnu klauzulu.

Najčitanije

Omladinci ubjedljivi na Malti

Podgorica, (MINA) - Omladinska fudbalska reprezentacija Crne Gore upisala je i drugi trijumf u...