fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNaznake ekonomskog oporavka podigle cijene nafte

Naznake ekonomskog oporavka podigle cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima prema 42 USD, podstaknute pozitivnim ekonomskim podacima iz Kine i Evrope i padom zaliha u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD), koji ukazuju na oporavak ekonomije od koronakrize.

U Londonu je cijena barela porasla 13 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 41,4 USD. U skoro istom je iznosu bila u plusu i na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 39,41 USD.

Podršku cijenama pružio je izvještaj Američkog instituta za naftu (API) koji je pokazao pad zaliha sirove nafte i benzina u prošloj sedmici i to snažniji nego što se očekivalo, dok su zalihe derivata porasle, prenosi Hina.

Trgovce su oraspoložili i dobri ekonomski podaci iz Kine i Evrope. Tako je indeks menadžera nabavke u kineskoj industriji pokazao snažniji rast aktivnosti u junu, nakon što je Vlada ublažila mjere suzbijanja pandemije.

Odvojeno je izvještaj londonske firme Markit pokazao i naznake oporavka njemačke industrije koja je u prošlom mjesecu zabilježila sporiji pad aktivnosti nego u maju. U francuskoj su industriji aktivnosti porasle.

Ublažavanje mjera i otvaranje kompanija podstiče oporavak potražnje za naftom. Prodaju se desetine miliona barela sirove nafte i naftnih derivata uskladištenih u tankerima, saznaje se iz obaviještenih izvora.

“Tržište najpomnije prati uticaj Covida-19 na potražnju. Zato svaka naznaka oporavka potražnje podržava rast cijena”, rekao je Louise Dickson iz Rystad Energya.

Značajniji rast cijena zakočio je talas zaraze u SAD-u i upozorenje vladinog stručnjaka za zarazne bolesti da bi se broj zaraženih uskoro mogao udvostručiti.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) odvojeno je objavila da je cijena barela korpe nafte njenih članica u utorak iznosila 38,22 USD, što znači da je porasla 88 centi u odnosu na prethodni trgovinski dan.

Najčitanije

institut simo milosevic

Rakčević spreman da državi proda akcije Instituta Igalo za pet miliona

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Privrednik Žarko Rakčević, koji je i jedan od manjinskih akcionara Instituta...