fbpx
NaslovnicaGlavna vijestNajveći rast prihoda na poziciji ekonomskog državljanstva

Najveći rast prihoda na poziciji ekonomskog državljanstva

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Najveći rast na poziciji prihodne strane budžeta u januaru je ostvaren kod kategorije naknada, kao rezultat naplate prihoda koji se ostvaruju po osnovu implementacije Programa ekonomskog državljanstva, saopšteno je iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Taj rast je iznosio 700 hiljada EUR ili 29,5 odsto u odnosu na januar prošle godine.

„Takođe, naplata te kategorije prihoda bila je milion EUR iznad planirane ili 51,4 odsto“, navodi se u dokumentu Ministarstva o izvršenju budžeta za januar.

Iz tog Vladinog resora su kazali da je kretanje prihoda i rashoda budžeta i dalje značajno determinisano pandemijom koronavirusa i sprovođenjem mjera zaštite javnog zdravlja, kojima se ograničava privredna aktivnost, što za posljedicu ima smanjenje prihoda budžeta.

„Na drugoj strani, izdatke budžeta opredjeljuje potreba pružanja podrške zdravstvenom sistemu, kao i nastavak implementacije socio-ekonomskih mjera pomoći građanima i privredi planiranim četvrtim paketom mjera“, navodi se u dokumentu.

Kako su kazali, u poređenju sa prvim kvartalom prošle godine, koji je karakterisao snažan rast ekonomske aktivnosti kao nastavak pozitivnih kretanja makroekonomskih indikatora u 2019, očekivan je pad budžetskih prihoda u ovom periodu, kao posljedice obavljanja privredne aktivnosti u uslovima pandemije.

Prema podacima iz izvještaja, prihodi budžeta su u januaru ove godine iznosili 88,6 miliona EUR ili 1,9 odsto procijenjenog bruto odmaćeg proizvoda (BDP), što je na nivou prvobitno planiranih.

„U poređenju sa prošlogodišnjim januarom, prihodi su manji 5,7 miliona ili šest odsto, usljed ograničene ekonomske aktivnosti, što je rezultat sprovođenja mjera za suzbijanje negativnih efekata pandemije na privredu i građane“, rekli su iz Ministarstva.

Najveći pad u odnosu na isti mjesec prošle godine zabilježen je kod poreza na dodatu vrijednost (PDV), 3,7 miliona EUR ili 7,7 odsto, i akciza, 1,7 miliona ili 9,5 odsto.

„Smanjena naplata tih kategorija prihoda zabilježena je kao rezultat smanjenja ostvarenog prometa u odnosu na uporedni period, usljed efekata pandemije koronavirusa proglašene u martu prošle godine, na ekonomske tokove u zemlji“, objasnili su iz Ministarstva.

Poredeći sa planiranim, naplata prihoda po osnovu PDV-a ostvarena je na nivou plana za januar, dok je za akcize veća 1,5 miliona EUR ili 10,1 odsto.

Iz Ministarstva su podsjetili da se, shodno Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, pristupilo privremenom finansiranju, imajući u vidu da budžetu za ovu godinu nije usvojen do 31. decembra.

Prema tome, potrošačkim jedinicama se mjesečno odobravaju sredstva do iznosa jedne dvanaestine stvarnih izdataka u prethodnoj fiskalnoj godini, u skladu sa kojim je utvrđen plan izdataka za januar ove godine.

Izdaci budžeta su u januaru iznosili 127,4 miliona EUR ili 2,8 odsto BDP-a i u odnosu na planirane manji su 59,9 miliona ili 32 odsto. Oni su u odnosu na januar prošle godine manji 1,2 miliona ili 0,9 odsto.

„Zabilježeno odstupanje izdataka posljedica je toga što se prilikom utvrđivanja plana pošlo od pretpostavke stvaranja neophodne fiskalne rezerve za potrebe finansiranja mjera i aktivnosti u uslovima neizvjesnosti u periodu pandemije, nasuprot uobičajeno nižem ostvarenju izdataka u januaru u odnosu na prosječnu mjesečnu potrošnju“, objasnili su iz Ministarstva.

U strukturi budžetskih izdataka, tekući izdaci ostvareni su na nivou od 51,2 miliona EUR i manji su 18,9 miliona ili 27 odsto u odnosu na planirane.

„Nižu realizaciju u odnosu na planirane opredjeljuje niže ostvarenje svih kategorija tekućih izdataka. U odnosu na prošlogodišnji januar, ova kategorija izdataka je manja 2,5 miliona ili 4,6 odsto“, precizira se u dokumentu.

Kapitalni izdaci realizovani su u iznosu od 11,6 miliona EUR, što je manje 3,7 miliona ili 24 odsto od planiranih, dok su u odnosu na realizaciju u prošlogodišnjem januaru veći 7,5 miliona.

„U januaru ove godine je dinamika kretanja budžetskih prihoda i rashoda uticala na ostvarenje deficita budžeta u iznosu od 38,8 miliona EUR ili 0,8 odsto BDP-a, koji je 60 miliona ili 60,7 odsto manji u odnosu na planirani“, zaključuje se u dokumentu.

Najčitanije