fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeNada u vakcinu protiv Covida-19 podstakla indekse

Nada u vakcinu protiv Covida-19 podstakla indekse

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu je u ponedjeljak S&P 500 indeks skočio više od tri odsto i dostigao najviši nivo u deset sedmica, što se zahvaljuje vijestima o mogućoj vakcini protiv koronavirusa i nadi ulagača u nove podsticajne monetarne mjere.

Dow Jones skočio je 911 bodova ili 3,85 odsto, na 24.597 bodova, dok je S&P 500 porastao 3,15 odsto, na 2.953 poena, a Nasdaq indeks 2,44 odsto, na 9.234 boda.

Najveći dnevni skok S&P 500 indeks od početka aprila zahvaljuje se objavi američkog proizvođača lijekova Moderne da je njegova eksperimentalna vakcina protiv Covida-19 dala obećavajuće rezultate u ranoj fazi kliničkih ispitivanja, prenosi Hrportfolio.

Cijena dionice Moderne skočila je gotovo 20 odsto, a vijest o vakcini podstakla je i snažan rast cijena u svih 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa.

„Ta je vijest izazvala oluju jer, ako se razvije vakcina, sve nesigurnosti u vezi ekonomije i virusa sasvim će nestati”, kazao je strateg u firmi SlateStone Wealth, Ken Polcari.

Nakon što je porastao više od 30 odsto od marta, kada je zbog koronakrize zaronio na najniže nivoe u više godine, S&P 500 indeks kretao se u maju u uskom rasponu.

S jedne strane, podršku tržištu pruža nada u oporavak ekonomije zahvaljujući ogromnim monetarnim i fiskalnim podsticajnim mjerama, dok se, s druge strane, ulagači plaše drugog talasa širenja koronavirusa.

Ulagače je ohrabrila i izjava predsjednika američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed), Jeromea Powella da će Fed donijeti dodatne podsticajne monetarne mjere ako to bude potrebno.

U intervjuu za CBS Powell je kazao da bi se oporavak američke ekonomije mogao proteći i na narednu godinu te da bi država finansijski trebalo da pomogne kompanijama i porodicama između tri i šest mjeseci.

Powell je kazao i da se u ovom tromjesečju očekuje pad ekonomije između 20 i 30 odsto, ali da se nada da bi već u trećem kvartalu brto domaći proizvod (BDP) mogao da poraste.

Podršku tržištu pružaju i vijesti o postupnom otvaranju ekonomija saveznih država, s obzirom na usporavanje širenja koronavirusa, što bi trebalo dovesti do normalovanja ekonomske aktivnosti.

Na evropskim berzama cijene dionica su snažno porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 4,29 odsto, na 6.048 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 5,67 odsto, na 11.058 poena, a pariski CAC 5,16 odsto, na 4.498 bodova.

Najčitanije