fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNada u vakcinu podigla cijene nafte iznad 48 USD

Nada u vakcinu podigla cijene nafte iznad 48 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u srijedu na međunarodnim tržištima iznad 48 USD, poduprte nadom da će vakcina protiv Covida-19 pomoći i naftnoj potražnji, a dodatnu podršku pružio je i slabi dolar.

Na londonskom tržištu cijena barela porasla je 43 centa u odnosu na prethodno zatvaranje na 48,29 USD. Na američkom tržištu barelom se trgovalo po 53 centa višoj cijeni od 45,44 USD, prenosi SEEbiz.

Tržišta je podigla nada da će vakcina protiv Covida-19 podstaći oslabljenu potražnju za naftom, a ohrabrenje je pronađeno i u službenom početku priprema za ulazak u Bijelu kuću demokrata Joea Bidena nakon pobjede na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Trgovci su se fokusirali na objave farmaceutskih kompanija o 90-odstotnoj efikasnosti njihovih potencijalnih vakcina protiv Covida-19.

Pfizer i njegov partner BioNTech, a zatim i Moderna objavili su da su njihove potencijalne vakcine na ispitivanjima pokazale efikasnost od skoro 95 odsto, a početkom sedmice pridružila im se i AstraZeneca vakcinom čija je efikasnost 70 odsto, uz potencijalno poboljšanje do 90 odsto.

“Cijene sirove nafte su na najvišim nivoima od početka marta, a podupire ih dobro raspoloženje na tržištu zahvaljujući vijestima o vakcinama i jakoj potražnji za naftom u Aziji”, rekao je analitičar UBS-a, Giovanni Staunovo.

I slabi dolar je pružio potporu cijenama, budući da znači niže cijene za imaoce drugih valuta, a time i veću potražnju.

“Slabljenje dolara u posljednje vrijeme pomoglo je da se ublaži uticaj rastućih cijena nafte na neke od najvećih svjetskih potrošača energije”, rekao je Stephen Brennock iz PVM-a.

U Londonu su cijene u ugovorima s rokovima isporuke u idućim mjesecima sada više nego u onima s daljim rokovima isporuke, što obično podstiče na smanjenje zaliha.

Čini se da u takvim uslovima tržište nije reagovalo na izvještaj Američkog instituta za naftu (API-a) koji je pokazao rast zaliha sirove nafte prošle sedmice od 3,8 miliona barela.

Odvojeno je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) na svojoj internet stranici objavila da je cijena barela sirove nafte iz korpe njenih članica u utorak iznosila 45,51 USD, što znači da je porasla 76 centi u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije