fbpx
NaslovnicaMINA BusinessNada u ekonomske podsticaje podigla indekse

Nada u ekonomske podsticaje podigla indekse

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na Wall Streetu u utorak su porasle nadoknadivši dio gubitaka od prethodnoga dana, jer je ponovno oživjela nada ulagača u dogovor u Vašingtonu o novim podsticajnim ekonomskim mjerama prije predsjedničkih izbora.

Dow Jones ojačao je 0,4 odsto na 28.308 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,47 odsto na 3.443 poena, a Nasdaq indeks 0,33 odsto na 11.516 bodova, prenosi Hrportfolio.

U ponedjeljak su ti indeksi pali više od jedan odsto, jer su splasnule nade da će Kongres i Bijela kuća postići dogovor o novim mjerama za pomoć privredi u borbi protiv koronakrize prije predsjedničkih izbora početkom novembra.

U utorak su te nade ponovno oživjele, nakon što je predsjednica Predstavničkog doma Kongresa, Nancy Pelosi, kazala da je optimistična da bi podsticaji mogli zaživjeti početkom narednog mjeseca.

Ona je navela da bi naznake mogućeg dogovora mogle uskoro uslijediti.

„Bez obzira ko će pobijediti na predsjedničkim izborima, dobićemo podsticaje. Vjerujem da će se prije ili kasnije pregovarači usaglasiti, jer mnogim sektorima su podsticajne mjere nužne”, rekao je strateg u firmi Reynolds Strategy, Brian Reynolds.

Tržište se već sedmicama kreće gotovo isključivo na temelju nade u nove podsticajne mjere, jer je oporavak ekonomije od koronakrize izgubio na zamahu, pa su novi podsticaji nužni.

Tim više što su tokom krize milioni Amerikanaca ostali bez posla.

Posljednjih dana u fokusu ulagača su i kvartalni poslovni rezultati kompanija. Od 66 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su do sada objavile izvještaje, njih 86 odsto nadmašilo je očekivanja analitičara.

No, premda su veće od očekivanja, zarade kompanija u prosjeku su znatno manje nego u trećem kvartalu prošle godine.

Ulagači su na oprezu i zbog skorašnjih predsjedničkih izbora, na kojima bi mogao pobijediti demokratski kandidat Joe Biden, ali i zbog daljeg brzog širenja koronavirusa u nekim djelovima Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

I na evropskim berzama se trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks ojačao je neznatno na 5.889 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,92 odsto na 12.736 poena. Pariski CAC ostao je nepromijenjen na 4.929 bodova.

Najčitanije