Naslovnica MINA Business Investicije Na gradilištima aktivno

Na gradilištima aktivno

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Važne kapitalne investicije Vlade realizuju se u kontinuitetu, uprkos poteškoćama izazvanim pandemijom koronavirusa.

Iz Vladine Službe za odnose sa javnošću saopšteno je da će posebna pažnja biti posvećena poštovanju svih mjera i naredbi u cilju zdravstvene zaštite građevinskih radnika.

“Uprava javnih radova u ovom momentu ima oko 20 aktivnih gradilišta. U cilju sprečavanja širenja koronavirusa, radnici na gradilištima pridržavaju se svih preporuka i mjera, koje su proteklih dana donijeli nadležni organi, među kojima su održavanje fizičke distance i upotreba zaštitnih sredstava, odnosno maski i rukavica”, navodi se u saopštenju.

Posebna pažnja se, kako se dodaje, posvećuje organizaciji posla na gradilištima visokogradnje uz poštovanje zaštitnih zdravstvenih mjera, dok je na projektima niskogradnje, kao što su izgradnja i rekonstrukcija saobraćajnica, u najvećoj mjeri angažovana mehanizacija, tako da i sama priroda posla olakšava sprovođenje bezbjednosnih instrukcija.

“Rad u posebnim uslovima na pojedinim pojektima neće značajnije uticati na dinamiku radova, zahvaljujući naporima angažovanih građevinskih kompanija”, rekli su iz Vlade.

U okviru valorizacije Đalovića pećine u Bijelom Polju, jednog od najvećih i najznačajnijih projekata Vlade, vrijednog oko 18 miliona EUR, posao je trenutno organizovan na više pozicija.

“U toku je izgradnja puta u dužini od 5,7 kilometara od naselja Bistrica do manastira Podvrh, sa izgradnjom trafostanice i postavljanjem elektroenergetske infrasture, kao i sanacijom kosina i klizišta na nekoliko lokacija. Očekuje se da kompletna dionica bude spremna za asfaltiranje narednih mjeseci, nakon čega će uslijediti nastavak montaže žičare sa gondolom, početak uređenja pećine, izgradnje pomoćnih objekata i drugih segmenata projekta”, precizirali su iz Vlade.

Napreduje i izgradnja bjelopoljske Osnovne škole „Dušan Korać“, vrijedne 5,4 miliona EUR, na kojoj je počela montaža nosača krovne konstrukcije.

“Ulažemo maksimalne napore da zadržimo ugovorenu dinamiku, kako bi djeca i nastavnici na početku školske 2021/22. godine ušli u nove učionice”, dodaje se u saopštenju.

U Nikšiću je u toku izgradnja Doma za stare, koju finansiraju Vlada i partneri iz Regionalnog stambenog programa. Živo je i na fudbalskom stadionu „Sutjeske“, koji bi početkom naredne godine trebalo da dobije novu, modernu tribinu, vrijednu 4,6 miliona EUR.

Izgradnja Dom starih u Podgorici u završnoj je fazi. U toku su finalni poslovi u unutrašnjosti objekta, a u okviru uređenje terena počeli su radovi na fontani.

“Maslinari su u prilici da svakodnevno posmatraju ‘podizanje’ nacionalne Kuće maslina u Baru. Investicija iznosi million EUR, a sve je pripremljeno za izlivanje prve betonske ploče”, rekli su iz Vlade.

Na gradilištu kompleksa smještajnih objekata za potrebe Sektora specijalne policije, za koji je Vlada opredijelila sedam miliona EUR, aktivno je na više građevinskih segmenata.

“U novom vrtiću u Rožajama u toku su zanatski radovi u unutrašnjosti objekta, a radno je i na projektima izgradnje pasarele i transfer stanice sa reciklažnim centrom u Mojkovcu, vodovodne mreže u bjelopoljskom naselju Zaton, Prnjavorske i Gusinjske ulice, rekonstrukcije saobraćajnice u Resniku”, precizirali su iz Vlade.

Iz Vlade su naveli da je sasvim izvjesno da će se nepovoljna situacija uzrokovana koronavirusom odraziti na pojedine projekte, a takav primjer trenutno postoji na stadionu na Cetinju.

“Proteklih mjeseci na ovom projektu ostvaren je značajan napredak u izgradnji tribina, ali bi na dalju dinamiku moglo da utiče prolongiranje postavljanja krovne konstrukcije, jer su radnici preduzeća iz Sjeverne Makedonije, koje je angažovano za taj posao, zbog pandemije bili prinuđeni da se vrate kući”, navodi se u saopštenju.

Takođe, otežana nabavka i uvoz već naručenog materijala i opreme izražena je u projektu rekonstrukcije bazena u Kotoru.

“Iako su otežavajuće okolnosti u periodu pandemije koronavirusa očekivane, Uprava javnih radova će, u saradnji sa izvođačima radova i stručnim nadzorom, uraditi sve kako bismo očuvali aktivnosti na gradilištima”, dodali su iz Vlade.

Najčitanije

EBRD pokreće platformu za MMSP

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) pokreće platformu za onlajn...