fbpx
NaslovnicaMINA BusinessMrdović: Socijalnim paketom obuhvatiti i penzionere

Mrdović: Socijalnim paketom obuhvatiti i penzionere

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nevladina organizacija (NVO) Akcija za socijalnu pravdu (ASP) uputiće Ministarstvu finansija i socijalnog staranja inicijativu sa preporukom da se najavljenim socijalnim paketom već od naredne godine obuhvati i povećanje panzija.

Savjetnik u ASP-u, Ines Mrdović, smatra da bi Vlada socijalnim paketom, koji se priprema za narednu godinu, morala da obuhvati i penzionere, koji su godinama među socijalno najugroženijim u državi.

„Činjenica da oko 16 hiljada stanovnika prima najnižu penziju, koja je nešto manja od 150 EUR, ukazuje da je u ekonomskom smislu to život na ivici žileta. Taj iznos penzije ne može da obezbijediti praktično ni elementarne egzistencijalne potrebe, a kamoli potrebe za liječenjem najstarije generacije ili potrebe društvene i socijalne prirode, koje ima jedno ljudsko biće“, kazala je Mrdović agenciji Mina-business.

Ona je podsjetila da prosječna penzija, koju prima najveći broj penzionera, iznosi nepunih 300 EUR, pa je jasno da je i to nedovoljno za dostojanstven penzionerski život.

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja najavljuje povećanje minimalne zarade na 450 EUR od naredne godine, sa sadašnjih 250 EUR, koliko je najniži iznos primanja.

„Ukoliko bi se čekalo da naredne godine dođe do rasta prosječnih zarada, odnosno elemenata koji posledično utiču na rast penzija, onda bi to značilo da će do uvećanja penzija doći tek 2023. godine. To bi bilo nepošteno prema penzionerskoj populaciji i oni bi izvukli „deblji kraj“ u najavi države da će pokušati da obezbijedi socijalnu pravdu za sve građane“, saopštila je Mrdović.

U ASP-u smatraju da socijalna pravda mora da obuhvati sve, jer u Crnoj Gori građani ne bi trebalo da budu dijeljeni na one prvog, drugog ili inog reda.

„Uputićemo inicijativu Ministarstvu finansija da već od naredne godine, kroz najavljeni socijalni paket, obuhvati i uvećanje penzija. Ako ima za zarade preglomazne javne administracije, koja godinama bespotrebno „jede“ finansije ove zemlje, onda ima i za uvećanje ionako mizernih penzija naših najstarijihh građana”, poručila je Mrdović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije