fbpx
NaslovnicaBusiness Top StoryLeitner želi da što prije uđe u projekat žičare Kotor – Njeguši

Leitner želi da što prije uđe u projekat žičare Kotor – Njeguši

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Italijanska kompanija Leitner zainteresovana je da sama finansira gradnju žičare sa gondolom od Kotora do Njeguša, koja bi, prema prvim procjenama, koštala oko 20 miliona EUR, saopšteno je iz Vlade.

Premijer Duško Marković sastao se danas sa predstavnicima Leitnera, jednim od vodećih svjetskih proizvođača žičara, uspinjača, vazdušnih tramvaja i ski liftova, koja je nakon uspješnog početka realizacije projekata žičara na Cmiljači i relaciji Manastir Podvrh – Đalovića pećina, izrazila namjeru da uđe u projekat gradnje žičare sa gondolom od Kotora do Njeguša.

Marković je kazao da je za Vladu, koja izdvaja veliki novac iz kapitalnog budžeta za strateške razvojne projekte, važno da ima kredibilne partnere poput Leitnera, koje donose i novi kvalitet i znanje.

“Uspješnan početak realizacije prethodna dva projekta preporučuje vas i za ovaj. Zato me obradovala vaša zainteresovanost za projekat žičare Kotor – Njeguši koju biste gradili po principu koncesije ili javno-privatnog partnerstva“, rekao je Marković.

On je kazao da je zadovoljan dosadašnjim poslovanjem kompanije Leitner u Crnoj Gori, ocijenivši da se obje žičare uspješno realizuju zahvaljujući ozbiljnosti i posvećenosti matične kompanije, ali i izboru kvalitetnog lokalnog partnera.

Direktor prodaje i član Odbora direktora kompanije Leitner, Martin Leitner, predstavio je Markoviću idejni projekat žičare.

On je kazao da, između ostalog, planiraju gradnju Pininfarinijevih kabina, nalik onima koje su nedavno izgradili na Cermatu u Švajcarskoj preko glečera do Materhorna.

Na sastanku je ocijenjeno da projekat ima turističku, ali i ekološku i kulturnu dimenziju, jer obogaćuje turističku ponudu Crne Gore, poboljšava turističku poziciju Cetinja i Nacionalnog parka Lovćen, ali i stvara pretpostavke za smanjenje obima saobraćaja putem od Kotora do Njeguša.

Najčitanije