fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKurs dolara porastao

Kurs dolara porastao

London, (MINA-BUSINESS) – Vrijednost dolara u odnosu na korpu valuta na svjetskim tržištima je ove sedmice porasla, dok je euro bio pod pritiskom zbog neizvjesnosti u vezi programa Evropske centralne banke (ECB) za kupovinu državnih obveznica.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, porastao je ove sedmice 0,7 odsto na 99,8 bodova.

Kurs eura je u odnosu na dolar skliznuo 1,3 odsto na 1,084 USD. U odnosu na japansku valutu, cijena dolara je pala 0,2 odsto na 106,65 JPY.

Pad kursa eura posljedica je odluke njemačkog Ustavnog suda, prema kojoj je ECB-u dao rok od tri mjeseca da opravda program kupovine državnih obveznica.

Naime, kako bi poduprla ekonomija i podstakla inflaciju prema planiranim nivoima, ECB je od 2015. do kraja 2018. godine u sklopu programa PSPP kupila državne obveznice i druge hartije od vrijednosti od oko 2,6 biliona EUR.

Time je ECB pomogla eurozoni da prebrodi nekoliko kriza, ali je ušla u sukob s Njemačkom koja budno pazi da evropski monetarni regulator ne prekorači mandat i ne finansira direktno države članice.

Grupa njemačkih akademika već dugo tvrdi da je centralna monetarna institucija prekoračila mandat, a podnijeli su i tužbu koja se našla pred njemačkim Ustavnim sudom.

Sud je u utorak presudio da ECB kupovinom obveznica nije prekršila ovlašćenja, ali nije poštovala ni načelo proporcionalnosti te mjere.

Sud je dao tomjesečni rok ECB da transakcije u sklopu spornog programa „pokrije“ odgovarajućim odlukama, dodajući da u protivnom njemačka centralna banka više neće moći da učestvuje u programu.

Iz ECB-a su poručili da odgovaraju samo institucijama EU.

S druge strane, ove sedmice su ojačale valute koje su osjetljive na zbivanja u globalnoj trgovini, nakon vijesti da su se američki i kineski trgovinski pregovarači dogovorili da će jačati saradnju oko trgovinskog sporazuma, a podršku im je pružilo i lagano pokretanje poslovanja u sve više zemalja.

Vodeći trgovinski predstavnici Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine razgovarali su u petak o prvoj fazi trgovinskog dogovora. Kina je poručila da su se dogovorili da će poboljšati atmosferu za primjenu prve faze dogovora, dok su iz SAD-a kazali da obje strane očekuju da će obveze biti ispoštovane.

Telefonska konferencija sazvana je zbog jačanja napetosti između te dvije najveće ekonomije svijeta, pri čemu su situaciju dodatno zaoštrile američke kritike u vezi kineskog rješavanja epidemije koronavirusa.

Podršku dolaru pružili su i nešto manje loši podaci s američkog tržita rada nego što se očekivalo.

U aprilu je u SAD-u izgubljeno 20,5 miliona radnih mjesta, što je najveći pad zaposlenosti od Velike depresije 1930-ih godina. Pritom je stopa nezaposlenosti skočila sa 4,4 odsto na rekordnih 14,7 odsto.

Analitičari su očekivali pad broja zaposlenih od 22 miliona i skok stope nezaposlenosti na 16 odsto.

Najčitanije