NaslovnicaMINA BusinessKreirali priručnik za učenje programiranja namijenjen djeci

Kreirali priručnik za učenje programiranja namijenjen djeci

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Kompanija DoMEn, agent registracije nacionalnog crnogorskog domena .ME, objavila je priručnik namijenjen osnovcima i srednjoškolcima koji su zainteresovani za programiranje.

Priručnik pod nazivom “DoMEn škola programiranja: Kreiraj svoju prvu igru” je besplatan za preuzimanje i dostupan na linku https://stemedukacija.me/wp-content/uploads/2020/04/Scratch-prirucnik.pdf

„Priručnik prati rad u programskom jeziku Scratch, kako bi mlade, koji nijesu imali priliku da uče programiranje, naučio prvim koracima i dao im neophodne instrukcije za korišćenje ovog programskog jezika“, navodi se u saopštenju.

Većina svjetskih obrazovnih sistema nastavu iz oblasti programiranja počinje upravo učenjem programskog jezika Scratch, koji je intuitivan i kroz blokovsko programiranje uči osnovama algoritamskog načina razmišljanja.

Izvršni direktor kompanije DoMEn, Predrag Lešić, je, objašnjavajući kako su došli na ideju da kreiraju ovakav priručnik, kazao da su zbog pandemije koronavirusa i mjera koje su podrazumijevale da školarci ne odlaze u školu, znali da treba da urade nešto što će im vrijeme koje provode kod kuće učiniti zanimljvijim, ali da bude korisno i edukativno.

„Tako smo došli na ideju o priručniku namijenjenom djeci koja do danas nijesu učila programiranje, a pauza može biti idealno vrijeme za to. Nadam se da će radoznali mališani upravo ovim priručnikom napraviti svoje prve korake u programiranju, koje kasnije možemo pratiti kroz DoMEn školu programiranja”, rekao je Lešić.

Ton priručnika prilagođen je dječjem uzrastu i bez stručnih pojmova objašnjava sve ono što dijete treba da zna da bi jednog dana koristilo programski jezik Scratch.

„Lekcije priručnika napravljene su po uzoru na one koje se uče u početnoj grupi DoMEn škole programiranja, pa je predviđeno da priručnik ostane kao trajni resurs svoj djeci zainteresovanoj za programiranje“, navodi se u saopštenju.

Kompanija DoMEn je prošle godine pokrenula i portal www.stemedukacija.me, gdje sve mlade informiše o prilikama koje stvara iz oblasti matematike, inženjerstva i ostalih prirodnih nauka.

„Na portalu se može pronaći i ovaj priručnik, a u toku je i DoMEn kup, jedino on line takmičenje u programiranju namijenjeno mladima, koje kompanija organizuje sa Prirodno-matematičkim fakultetom Crne Gore“, zaključuje se u saopštenju.

Najčitanije