Naslovnica MINA Business Korona koridor za spas turističke sezone

Korona koridor za spas turističke sezone

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Građanski pokret URA uputio je danas Vladi apel u vezi sa pristupanjem Crne Gore korona koridoru, kako bi se spasila turistička sezona.

Građanski pokretu URA je, nakon što je Vlada prihvatila predlog da se Crna Gora promoviše kao corona free destinacija, uputio apel da se u vezi navedenog predloga preduzmu konkretni koraci.

“Neophodno je da premijer Duško Marković i šef diplomatije, Srđan Darmanović, što prije uspostave kontakte sa svojim kolegama u Njemačkoj i Austriji, kako bi pokušali da našu državu ubace u korona koridor. Na taj način bi u trenutku otvaranja granica Crna Gora bila među državama gdje bi postojao nesmetani prolaz turistima“, naveli su iz pokreta URA.

Oni su kazali da se u ozbiljnim evropskim državama već počelo sa razgovorima na temu turističke sezone.

U zavisnosti od epidemiološke situacije očekivano je, kako smatraju u pokretu URA, da u jednom trenutku dođe do otvaranja granica gdje će svakako turističku prednost imati države koje nijesu bile značajno pogođene pandemijom, među kojima je i Crna Gora.

“Ukoliko se ideja oko koridora obistini, za našu državu je od neizmjernog značaja da budemo dio tog dogovora. Stoga, aktivnosti u tom pravcu treba preduzeti bez odlaganja“, kazali su u pokretu URA.

Oni su naveli da u Njemačkoj i Austriji živi veliki broj građana koji su porijeklom iz Crne Gore.

„Pored Njemačke i Austrije, koje jesu veliko turističko tržište, u tim državama živi i veliki broj građana porijeklom sa ovih prostora. Oni tradicionalno svoje odmore provode na crnogorskom primorju ili na sjeveru Crne Gore”, navodi se u saopštenju.

Pored te dvije države u razgovorima oko korona koridora učestvuju Mađarska, Slovenija, Slovačka i Češka, koje takođe mogu biti značajan potencijal za spas turističke sezone.

“Ovim razgovorima bi trebalo da se pridruži i Crna Gora, bez obzira što nijesmo članica Evropske unije (EU)“, zaključili su iz pokreta URA.

Najčitanije