fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKonferencija o saobraćaju na visokom nivou narednog petka

Konferencija o saobraćaju na visokom nivou narednog petka

Budva, (MINA-BUSINESS) – Konferencija o saobraćaju na visokom nivou, koju organizuje Ministarstvo kapitalnih investicija, biće održana u petak u hotelu Maestral u Pržnu.

Na tom skupu će, kako je saopšteno iz Ministarstva, učestvovati ministri iz oblasti saobraćaja država članica Centralnoevropske inicijative (CEI) i Zapadnog Balkana

U pozivnom pismu svim učesnicima, koje potpisuje resorni minister Mladen Bojanić, navodi se da će prva sesija biti posvećena Izvještaju o napretku akcionih planova Transportne zajednice, koji će uključivati kratku prezentaciju, nakon čega će uslijediti intervencije Evropske komisije (EK) i ministara zaduženih za transport zemalja u jugoistočnoj Evropi.

Na drugoj sesiji učestvovaće ministri, odnosno predstavnici na visokom nivou iz članica CEI, ministri zemalja članica Transportne zajednice iz jugoistočne Evrope i predstavnici Stalnog sekretarijata Transportne zajednice, koji će učestvovati kao posebni gosti crnogorskog Predsjedništva CEI.

Ta sesija će biti fokusirana na poboljšanje i jačanje povezanosti na Zapadnom Balkanu i među članicama CEI.

Bojanić je u pozivnom pismu naveo da vjeruje da zemlje jugoistočne Evrope i šireg regiona CEI dijele zajedničke izazove vezane za nadogradnju saobraćajnih mreža.

„Izazovi se kreću od administrativnih reformi potrebnih za transpoziciju i primjenu pravnih tekovina EU, preko izgradnje kapaciteta i obuke administracije, do projektovanja i izgradnje zelenijih i održivijih transportnih mreža“, rekao je Bojanić.

On smatra da će konferencija biti dobra prilika za diskusiju o načinima koji će ojačati dalje saobraćajne veze, uključujući olakšavanje procedura graničnih prelaza, kao i za poboljšanje regionalne integracije sa transportnim mrežama EU.

Prema njegovim riječima, cilj Ministarstva je dalje jačanje regionalne saradnje koja bi mogla dovesti do razmjene stručnosti i znanja o saobraćaju.

„Stoga su potrebni zajednički napori kako bi se popunile praznine u poboljšanju mehanizama koordinacije, stvaranju savremenih transportnih politika i stimulisanju prevoznika da postanu konkurentniji na međunarodnim tržištima“, zaključio je Bojanić.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije