fbpx
NaslovnicaMINA BusinessKompanije bilježe rast neto profita od 11 odsto

Kompanije bilježe rast neto profita od 11 odsto

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Firme u Crnoj Gori tokom prošle godine su prijavile 830 miliona EUR neto profita ostvarenog u 2018. godini, što je rast od 11 odsto na godišnjem nivou.

Broj firmi koje pokazuju profit povećan je deset odsto na 11,3 hiljade, dok je naplata poreza na dobit preduzeća porasla devet odsto, pišu Vijesti.

Međutim, list piše da je, i pored takvog rasta profitabilnosti, prosječna zarada u 2018. godini porasla svega jedan EUR, odnosno 0,2 odsto na 511 EUR. U prošloj godini je, uz rast minimalne zarade od 15 odsto i smanjenja doprinosa koje poslodavci plaćaju na bruto zarade, prosječna plata povećana svega četiri EUR ili 0,8 odsto.

Podaci dobijeni na osnovu izvještaja predatih Poreskoj upravi pokazuju da profit raste kod velikih kompanija sa preko 250 radnika, kao i kod malih koje imaju manje od 50 zaposlenih. Srednja preduzeća bilježe pad prikazanog profita.

Kod najvećih kompanija prosječan rast profita iznosi 16 odsto, kod srednjih je u padu oko osam odsto, dok kod malih ima rast od 90 odsto.

Analitičari koje su kontaktirale Vijesti nijesu bili voljni da komentarišu kako je moguće da postoji tolika razlika između rasta profita i zarada zaposlenih.

„Svakako je jasno da vlasnici profitabilnoh firmi nedovoljan dio profita dijele sa zaposlenima ili to rade mimo zvanične evidencije, odnosno takozvanim isplatama „na ruke“. Dugoročno, takvi poslodavci mogu da izgube jer će im najbolji radnici otići“, rekao je jedan od sagovornika lista.

On smatra da su za izradu nekih detaljnijih analiza potrebni kvalitetniji statistički podaci.

Sagovornih iz privrede smatra da takvi podaci pokazuju da u značajnom broju firmi postoje uslovi za rast zarada, ali da su mnogi polodavci oprezni.

Najčitanije