fbpx
Naslovnica MINA Business Komercijalno puštanje u rad 5G moguće do kraja naredne godine

Komercijalno puštanje u rad 5G moguće do kraja naredne godine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U Crnoj Gori bi do kraja naredne godine trebalo da bude puštena u komercijalni rad 5G tehnologija, a do tada je neophodno dodatno raditi kako bi se obezbijedila njena puna primjena, saopšteno je na panel diskusiji Crnogorskog Telekoma.

Direktor Sektora za digitalnu transformaciju u Crnogorskom Telekomu, Dušan Banović, podsjetio je da je ta kompanija prva u Crnoj Gori uspješno testirala 5G mrežu u takozvanim “realnim uslovima” u Bijelom Polju i Beranama.

“Krenuli smo i cilj nam je da edukujemo javnost sa što više konkretnih primjera, kako bi otklonili sve nedoumice koje imaju građani. Cilj nam je i da predstavimo sve benefite i dobre stvari za društvo, koje će 5G donijeti, kao i da ukažemo da je potrebno dodatno raditi na svim nivoima da bi se obezbijedila puna primjena 5G tehnologije u narednih pet, deseti ili 15 godina”, rekao je Dušan Banović.

On je na panel diskusiju pod nazivom 5G u Crnoj Gori: zašto su milisekunde važne?, kada je riječ o zabrinutosti dijela javnosti za zdravlje i životnu sredinu, kazao da ne postoji nijedna naučna studija koja navodi da može postojati negativan uticaj 5G tehnologije, ukoliko se ona primjenjuje po jasno definisanim parametrima.

Direktor Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP), Darko Grgurović, saopštio je da će pravi uslovi za sprovođenje aukcije pionirskih opsega za implementaciju 5G tehnologije biti stvoreni u drugoj polovini naredne godine, prenosi PR Centar.

“Sve je usmjereno ka cilju da se 5G tehnologija u Crnoj Gori u komercijalni rad pusti do kraja naredne godine. Najvažnijim benefitom smatram arhitekturu i tehničke mogućnosti 5G mreža, odnosno razvoj 5G usluga koje treba da donesu benefite i dobrobit čitavom društvu, ako ih dobro upotrijebimo i iskoristimo”, objasnio je Grgurović.

On smatra da je najbolje rješenje za smanjenje straha, kada je u pitanju mogući loš uticaj na zdravlje i životnu sredinu, da postoji stalna, jasna komunikacija sa javnošću, zasnovana isključivo na naučnim činjenicama.

“Granični opsezi su postavljeni i ako se poštuju uputstva oni skoro nikada ne mogu da budu prekoračeni. U standardima za 5G tehnologiju postoji mnogo mehanizama zaštite i gledajući sa tog apsekta, to je najsigurnija mreža do sada”, rekao je Grgurović.

Državna sekretarka u Ministarstvu javne uprave, digitalnog društva i medija, Marina Banović, podsjetila je da je u toku izrada Strategije digitalne transformacije od naredne do 2026. godine.

Ona smatra da je jako važno da ta Strategija i drugi dokumenti budu vlasništvo onih koji ih koriste.

“U tom smislu smo formirali radne timove u kojima se nalaze predstavnici svih relevantnih aktera u društvu. Dvije trećine Strategije su završene i određeni su strateški ciljevi”, rekla je Marina Banović.

U Crnoj Gori, kako je navela, postoji značajan nedostatak stručnjaka koji su potrebni ICT industriji, a procjena je da fali 500 stručnjaka u toj oblasti.

“Svjesni smo izazova. Jedan po jedan se moraju rješavati i polako ići u izradu elektronskih usluga, čija sama izrada nije toliko kompleksna, kada se steknu preduslovi. Nadam se da ćemo na kraju imati dobre rezultate”, kazala je Marina Banović.

Direktor Sektora tehnike i informacionih tehnologija u Hrvatskom Telekomu, Boris Drilo, kazao je da je nakon godinu primjene, sa 5G signalom u toj državi pokriveno dva miliona stanovnika.

“Postepeno smo širili pokrivanje, a prvo smo počeli od najvećih hrvatskih gradova. Po pitanju 5G tehnologije potrebno je zauzeti realističan pristup. 5G neće riješiti sve probleme čovječanstva, ali sa tom tehnologijom treba početi i raditi. Sve super stvari o kojima se priča u okviru 5G neće doći preko noći i postojaće određeni broj koraka da dođemo do zrele faze 5G-a”, poručio je Drilo.

On je kazao da je jedan od većih izazova ulaganje, jer uvođenje 5G mreža nije jeftino, već vrlo finansijski zahtjevno.

“Jako je važno stvoriti podsticajno okruženje da se 5G implementira. Važno je da u tome maksimalno učestvuju država i regulator, a sa strane operatora je važno da se proba djelovati u smjeru razvoja ekosistema”, zaključio je Drilo.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije