fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIzvještaji o blagim simptomima omikrona podigli cijene nafte

Izvještaji o blagim simptomima omikrona podigli cijene nafte

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 72 USD, podstaknute nadom koju su probudili izvještaji da nova varijanta koronavirusa izaziva blage simptome, što bi značilo i manju štetu za privredu.

Na londonskom tržištu cijena barela je porasla 1,85 USD u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 71,73 USD. U Njujorku se barelom trgovalo po 1,92 USD višoj cijeni, od 68,18 USD, prenos Hina.

Izvještaji iz Južnoafričke Republike navode da zaraza omikronom za sada izaziva tek blage simptome, a najviši američki zvaničnik za zarazne bolesti rekao je za televizijsku stanicu CNN da se čini da za sada slučajevi nijesu jako teški.

“Ako se u sljedećim danima ili sedmicama pokaže da je omikron, iako možda zarazniji, manje agresivan, možemo sa 100 odsto sigurnosti reći da su nisk nivoi cijena iz prošle sedmice bile prava prilika za kupovimu u ovom tromjesečju”, rekao je Jeffrey Halley iz OANDA-e.

Stišani strah od omikrona podstakao je rast evropskih dionica, dok su sigurnije kategorije imovine, poput obveznica, bilježile pad.

Cijene su u Londonu u ovoj godini porasle 38 odsto, podržane ograničenim snabdjevanjem iz članica Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznica i oporavkom potražnje, iako su se u oktobru spustile s najviše vrijednosti u tri godine, iznad 86 USD.

OPEC+ odlučio je prošle sedmice da nastavi s planiranim povećanjem mjesečnog snabdijevanja za 400 hiljada barela dnevno, uprkos padu cijena zbog zabrinutosti koju je izazvao omikron.

Podršku cijenama pružila je i sedmična odluka Saudijske Arabije o podizanju službenih prodajnih cijena azijskim i američkim kupcima u januaru, za do 80 centi u odnosu na posljednji ovogodišnji mjesec.

Cijene podržavaju i sve manji izgledi za skori povratak iranske nafte na tržišta, nakon što su u prošloj sedmici prekinuti posredni američko-iranski pregovori o spašavanju sporazuma o iranskom nuklearnom programu iz 2015.

Odvojeno je OPEC na svojim internet stranicama objavio da je cijena barela referentne korpe nafte njegovih članica u petak iznosila 71,61 USD, što znači da je porasla 1,58 USD u odnosu na prethodni dan.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije