fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIzrečene tri novčane kazne 

Izrečene tri novčane kazne 

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – U okviru kampanje Budi odgovoran ove sedmice je evidentirano 37 pritužbi, na osnovu kojih su izrečene novčane kazne od 300 do 400 EUR.

Kazna od 400 EUR izrečena je restoranu koji se nalazi na putu od Podgorice prema Spužu, u blizini vinarije Radević, nakon što je utvrđeno da nema odobrenje za rad, kao i da jedan od zaposlenih nije obavio obavezni zdravstveni pregled.

Inspektori su sa 400 EUR kaznili i cetinjski CT Mobile, nakon što su prilikom kontrole utvrđene nepravilnosti iz Zakona o unutrašnjoj trgovini, dok je kazna od 300 EUR izrečena kafani Macado u Beranama zbog neizdavanja fiskalnih računa.

Inspektori su podnijeli prekršajni nalog i naložili otklanjanje nepravilnosti podgoričkom AC servisu, za koji je utvrđeno da ne vodi evidenciju prigovora potrošača.

Prilikom kontrole pekare Anđela iz Danilovgrada, prijavljene za neisplaćene zarade, Inspekcija rada je utvrdila da nije nadležna da postupa u konkretnom slučaju, jer je istekao rok od 30 dana od prestanka radnog odnosa podnosioca prijave.

„Kada je riječ o dijelu iz inicijative koji se odnosi na provjeru da li poslodavac uplaćuje doprinose, za to je nadležna Poreska uprava“, navodi se u odgovoru na pritužbu.

Inspektori su kontrolom Lokala 95 u Podgorici utvrdili da nema knjigu prigovora, zbog čega je vlasniku ukazano da je obezbijedi. Inspektori su poslodavcu u hotelu Berane, prijavljenom za neisplaćivanje zarade, naložili da utvrđenu nepravilnost otkloni u roku od tri dana.

Inspektori su podnosiocu prijave protiv firme Goran iz Podgorice objasnili da se inspekcijsko nadzor obavlja samo kod preduzeća upisanih u Centralni registar privrednih subjekata, koja imaju odobrenje za rad i djelatnost obavljaju u skladu sa propisanim zakonom.

Kada je riječ o prijavi da preduzeće Galenika nije uplatilo doprinose zaposlenima, inspektori su objasnili da podnosilac pritužbe potraživanja može prijaviti stečajnom upravniku kao jedinom nadležnom od otvaranja stečajnog postupka u firmi.

Inspektori nijesu mogli obaviti kontrolu autoservisa u Ulcinju i auto otpada u Podgorici, jer su bili zatvoreni, kao ni kafića Azzuro u Baru zbog nepotpune prijave.

Nepravilnosti nijesu utvrđene prilikom kontrole prodavnice i servisa auto djelova Turbo line Božek, auto otpada, City vrata, NNS Company, igraonice Pec, Ivan Monta, pekara Dušan i Magistrala i Gazela luxa u Podgorici, budvanskog hotela Avala, Gugi Comerca i Betona Budva, prodavnice Grin, taxi prevoza Maxi Mont i auto servisa Mišeljić u Nikšiću, restorana Jatak u Šavniku, kafane Počinak u Kolašinu, medicinske ustanove Tesla i restorana Ambijent u Beranama, Osnovne škole Nedakuse u Bijelom Polju i prodavnice Bazar i ćevabdžinice Ado u Pljevljima.

Građani su se žalili i na nepropisno parkiranje i fekalne vode koje se slivaju u Moraču.

Kampanju Budi odgovoran krajem decembra 2013. godine pokrenuli su Ministarstvo finansija i Kancelarija Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori s ciljem da doprinese jačanju svijesti javnosti i većem uključivanju građana u borbi protiv sive ekonomije.

Projekat omogućava građanima da jednostavno i brzo ukažu na nepravilnosti, poput neizdavanja fiskalnih računa, rada na crno ili kršenja potrošačkih prava i pomognu nadležnim institucijama da se što uspješnije izbore sa sivom ekonomijom.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, web sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave (PU) na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Najčitanije