fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIsplaćene subvencije od 332 hiljade EUR

Isplaćene subvencije od 332 hiljade EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja isplatilo je ukupno 332 hiljade EUR podrške za 1,39 hiljada poljoprivrednih proizvođača koji su ostvarili pravo na subvenciju po hektaru za višegodišnje zasade.

„Nakon što je krajem juna isplaćena podrška za 907 poljoprivrednih proizvođača koji su ostvarili pravo na subvenciju po hektaru za višegodišnje zasade pod voćem, maslinom, vinovom lozom, ljekovitim i aromatičnim biljem, u međuvremenu je to pravo ostvarilo još 485 korisnika, čiji je ukupni iznos sredstava podrške 116,7 hiljada EUR“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da su proizvođači ostvarili pravo na podršku koja je ove godine uvećana na 200 EUR po hektaru prihvatljive površine. Korisnici mlađi od 40 godina imali su pravo na dodatno plaćanje u iznosu do deset EUR po hektaru obradive površine.

Oni su dodali da je javni poziv za dodjelu podrške po površini za direktna plaćanja za višegodišnje zasade trajao od 25. februara do 17. juna.

Iz Ministarstva su podsjetili proizvođače da se, shodno uslovima javnog poziva, zahtjev za podršku može podnijeti i u dodatnom roku, najkasnije do 17. jula, s tim da se u tim slučajevima smanjuje visina plaćanja po danu kašnjenja.

„Ministarstvo će nastaviti postepeno sa isplatom ostalih zahtjeva za podršku za direktna plaćanja i organsku proizvodnju, nakon što bude realizovana administrativna provjera i dokazana kompletnost u pogledu dokumentacije i novoprispjelih zahtjeva“, navodi se u saopštenju.

Oni su kazali da se ta mjera finansira iz Projekta institucionalnog razvoja i jačanja poljoprivrede (MIDAS 2), koji finansira Svjetska banka, a implementira ga Ministarstvo.

Korisnici podrške moraju upisati ili ažurirati podatke o poljoprivrednim površinama do trenutka podnošenja zahtjeva za podršku u Registar poljoprivrednih gazdinstava, i biti upisani u Registar maslinara i/ili vinogradarski ili registar organskih proizvođača ukoliko je zahtjevana podrška za organsku proizvodnju, do podnošenja zahtjeva.

Najčitanije