fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIntenzivirati saradnju u oblasti trgovine

Intenzivirati saradnju u oblasti trgovine

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Sjeverne Makedonije, Arjanit Hodža, kazao je da je vrijeme za intenziviranje saradnje između Crne Gore i te države, posebno u oblasti trgovine.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Sjeverne Makedonije ugostilo je danas visoku delegaciju iz Crne Gore, koju je predvodio resorni ministar Aleksandar Stijović sa državnom sekretarkom Nikolinom Mišnić.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede saopšteno je da su na sastanku definisane buduće aktivnosti za produbljivanje saradnje i postizanje mnogih zajedničkih ciljeva koji povezuju u susret poljoprivrednom, vodoprivrednom, fitosanitarnom, hidrometeorološkom, ekonomskom, kulturnom i istorijskom razvoju.

„Kao zemlje koje su u prošlosti pripadale istoj državi, vrijeme je za obnovu odnosa i intenziviranje saradnje, posebno u oblasti trgovine između dvije zemlje, koja se kontinuirano odvija bez većih problema u oblasti carina i fitosanitarne službe“, poručio je Hodža.

On je naglasio da će u narednom periodu biti intenzivirana saradnja u oblasti zaštite zdravlja životinja, fitosanitarne zaštite i zdravlja bilja.

Hodža je rekao da će saradnja biti intenzivirana posebno u dijelu zajedničkih projekata za apliciranje za međunarodnu podršku, navodeći da dvije države do sada nijesu imale takav zajednički projekat.

On je kazao da do sada Crna Gora i Sjeverna Makedonija nijesu potpisale bilateralni sporazum o saradnji u oblasti upravljanja vodama.

“Na današnjem sastanku pokrenuli smo inicijativu za početak pregovora za potpisivanje prvog takvog bilateralnog sporazuma, koji će omogućiti naučno-tehničku saradnju i razmjenu stručnih iskustava “, rekao je Hodža.

Stijović je ocijenio da će produbljivanje saradnje između Crne Gore i Sjeverne Makedonije biti od velikog interesa za obje države.

“Uticaćemo na poboljšanje života, posebno u poljoprivrednom sektoru i razmenjivaćemo iskustva u svakoj oblasti,”, istakao je Stijović.

Na taj način, kako je dodao, uticaće se na ukupnu ekonomiju, povećanje trgovine, poboljšanje stanja u fitosanitarnom sektoru, vodoprivredi, hidrometeorologiji i svemu što ima snažan uticaj na razvoj poljoprivrede u obje države.

Stijović i Hodža su se saglasili da u narednom periodu ministarstva imaju još mnogo posla u cilju promocije i zajedničkog razvoja dvije prijateljske zemlje.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Institut za javno zdravlje, IJZ, hpv vakcinacija

IJZ: Dodatni termini za HPV vakcinaciju

Podgorica, (MINA) - Institut za javno zdravlje (IJZ) i domovi zdravlja organizovaće tokom naredne...