fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInsistiraće na primjeni Zakona tek kad se stvore svi neophodni uslovi

Insistiraće na primjeni Zakona tek kad se stvore svi neophodni uslovi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Unija poslodavaca (UPCG) će insistirati da primjena Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga počne tek kada se stvore svi neophodni uslovi za njegovo funkcionisanje bez smetnji, saopštio je predstavnik te poslodavačke asocijacije, Filip Lazović.

On je kazao da za sada nijesu doneseni ključni podzakonski akti neophodni za primjenu Zakona o fiskalizaciji bez smetnji, kao i da je u toku tender za softversko rješenje, što je osnovna pretpostavka za njegovo sprovođenje.

„Vidjećemo u narednom periodu koliko će vremena biti potrebno za to. Ono što je sigurno i što ćemo zastupati jeste da taj Zakon može početi da se primjenjuje kada mi kao država, a onda i poslodavci budu spremni za to u tehničko-pravnom i svakom drugom smislu“, rekao je Lazović agenciji Mina-business.

On je dodao da je prošlu godinu obilježilo usvajanje Zakona o fiskalizaciji u prometu proizvoda i usluga, čija je primjena odložena do 1. januara naredne.

Lazović je podsjetio da je od usvajanja Zakona, u avgustu, utisak bio da nema dovoljno vremena da se obezbijedi njegova adekvatna primjena od početka ove godine, kako je bilo planirano.

„Insistirali smo kroz medije i Savjet za konkurentnost, ali i u komunikaciji sa državnim organima, da se to odloži. Naš zahtjev je na kraju usvojen i mi smo zbog toga zadovoljni. Ostaje period pred nama da zajednički radimo i da dođemo do nivoa kada možemo da kažemo da su se stekli uslovi da taj zakon može da se primjenjuje“, saopštio je Lazović.

On je kazao i da se usvajanjem tog zakona samo djelimično rješava problem sive ekonomije, jer će se elektronska fiskalizacija primjenjivati samo na preduzeća koja su registrovana i evidentiraju svoj promet, odnosno kod kojih je bilo pitanje da li ga u potpunosti evidentiraju ili ne prikazuju u punom iznosu.

„Taj dio problema će da se riješi fiskalizacijom, ali ostaje da se vidi šta će biti sa onima koji nijesu registrovani, niti evidentiraju promet. Njihov privilegovani položaj na tržištu ostaće isti i neće ga dodirnuti najavljena fiskalizacija“, rekao je Lazović.

Lazović smatra i da se položaj poslodavaca i stanje u biznis ambijentu ne može jednostavno definisati. Postoje, kako je naveo, određeni pomaci, ali su neke stvari ostale na istom nivou ili su čak i gore po poslodavce nego što su bile.

„Mi smo se i ove kao i prethodnih godina trudili da damo svoj maksimalni doprinos i da imamo mjerljiv učinak u cilju unapređenja položaja privrednih subjekata u Crnoj Gori“, rekao je Lazović.

On je dodao da su problemi poslodavaca i u prošloj godini ostali manje-više isti i da su se uglavnom svodili na sivu ekonomiju, nelojalnu konkurenciju i visoke troškove rada.

„Siva ekonomija je jedna pojava o kojoj je bilo dosta riječi, ali se nedovoljno brzo radi na njenom suzbijanju. Tu je i nelojalna konkurencija. To je ona situacija kada na istom tržištu dva privredna subjekta ne nastupaju pod istim uslovima, što je pogubno po poslovni ambijent“, kazao je Lazović.

On je podsjetio i na veliko opterećenje na zarade zaposlenih, koje je u Crnoj Gori veći nego u državama regiona.

„Prošle godine smo imali povećanje minimalne zarade na 222 EUR i uspjeli smo da to stavimo u paket sa smanjenjem doprinosa na zdravstveno osiguranje na teret poslodavca, od dva odsto. To je nešto pozitivno što se desilo“, naveo je Lazović.

On je poručio da će UPCG nastojati da to i u narednom periodu bude jedna od glavnih tema o kojima će se razgovarati, kako bi se taj problem što prije riješio.

Najčitanije