fbpx
NaslovnicaMINA BusinessIndeksi u zelenom

Indeksi u zelenom

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Rast indeksa i manji promet obilježili su sedmicu na Montenegroberzi, u kojoj je Vlada utvrdila Predlog zakona o ulaganju u konsolidaciju i razvoj Montenegro Airlinesa (MA), kojim se predviđa njegova dokapitalizacija ulaganjem 155 miliona EUR u narednih šest godina.

Pokazatelj vrijednosti deset najboljih kompanija, MNSE10, rastao je jedan odsto na 794,69 poena, a MONEX 0,5 odsto na 11.628,97 bodova.

Promet je iznosio 172,99 hiljada EUR i bio je 4,5 puta manji od prošlosedmičnog. Realizovan je kroz 60 transakcija, a najveći udio u prometu imale su akcije Jugopetrola, i to 31,2 odsto.

Riječ je o pokrivanju dospjelih obaveza prema povjeriocima i investicijama u razvoj. U tu sumu je uračunato i izdvajanje do 50 miliona EUR neto za kupovinu novih crnogorskih vazduhoplova.

Premijer Duško Marković je kazao da bi crnogorska ekonomija gašenjem MA, zbog naslijeđenih finansijskih dubioza iz prethodnih 20 godina, doživjela veliku štetu sa nesagledivim posljedicama na duži period.

Izvršni direktor MA, Živko Banjević, ocijenio je da je plan sanacije i konsolidacije nacionalnog avio-prevoznika održiv, jer počiva na realnim pretpostavkama testiranim u prethodnom trogodišnjem periodu. On je rekao da će MA do kraja 2023. godine prevoziti u prosjeku između 700 i 750 hiljada putnika.

„Pri tome će rezultat biti pozitivan odmah. MA će poslovati poztivno odmah u startu, odnosno od početka sprovođenja plana. Tvrdim da je ovaj plan održiv, jer počiva na realnim pretpostavkama koje su testirane u prethodnom trogodišnjem periodu“, rekao je Banjević.

Najviše su ove sedmice rasle akcije Elektoprivrede (EPCG) 8,5 odsto na 4,07 EUR.

To preduzeće i norveška kompanija NTE su, nakon uspješne rekonstrukcije i modernizacije, ponovo ove sedmice pustile u pogon malu hidroelektranu (mHE) Slap Zete.

Iz EPCG su kazali da su u završnoj fazi i radovi u mHE Glava Zete, za koju se očekuje da će biti u funkciji do kraja godine.

Dionica Luke Bar oslabila je deset odsto na 22,5 centi. Ta kompanija je shodno planu investicija pokrenula aktivnosti u pogledu nabavke lučke mehanizacije sa ciljem unapređenja tehnologija pretovara tereta, ukupne vrijednosti pet miliona EUR.

Kompanija je odabrala isporučioca elektro viljuškara nosivosti dvije tone, sklopljen je ugovor o isporuci sredstava i sada traje rok za isporuku.

“U završnoj fazi je i investicija nabavke tri tegljača sa tri kiper poluprikolice i tri šleper poluprikolice. U toku je vrednovanje prispjelih ponuda po javnom pozivu za nabavku viljuškara nosivosti 25 tona”, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu kompanije.

Pale su akcije Port of Adrie 9,5 odsto na 9,5 centi i Crnogorskog elektroprenosnog sistema neznatno na 62 centa.

Slabile su dionice Jugopetrola 1,1 odsto na 11,08 EUR i Hotelske grupe (HG) Budvanska rivijera blago na 6,38 EUR.

Vrijednosti nijesu mijenjale akcije Crnogorskog Telekoma, Instituta “Simo Milošević” i Solane “Bajo Sekulić” i zadržale su se na 1,35 EUR, 30 EUR, odnosno 1,6 EUR.

Trgovanje akcijama špediterske kuće Zetatrans na Montenegroberzi ponovo je obustavljeno ove sedmice, dok se ne završi postupak preuzimanja te kompanije od preduzeća Pošta Slovenije.

Kako se navodi u saopštenju Montenegroberze, trgovina je obustavljena od utorka i trajaće dok se ne završi postupak javne ponude za preuzimanje.

Akcija Trenda ostala je na prošlosedmičnih 4,91 cent. Fondom je trgovano za 5,92 hiljade EUR.

Državnim obveznicama je trgovano za četiri hiljade EUR, dok je promet korporativnim obveznicaama Hipotekarne banke iznosio 30,54 hiljade EUR.

Promet na MTP ME, odnosno multilateralnoj trgovačkoj platformi, iznosio je 8,03 hiljade EUR.

Ukupan promet na Montenegroberzi u novembru je iznosio 20,59 miliona EUR i bio je oko 764 odsto veći nego u oktobru.

„U poređenju sa novembrom prošle godine, promet je veći 2,99 hiljada odsto. Prosječan dnevni promet iznosio je 980,55 hiljada EUR, a veći dio, oko 99 odsto, ostvaren je na slobodnom tržištu“, navodi se u Biltenu Montenegroberze.

Za 21 dan trgovanja u novembru zaključene su 273 transakcije. Od ukupnog broja transakcija 42 odsto je zaključeno na slobodnom tržištu.

„Trgovinom akcijama 35 kompanija, ne uključujući akcije fondova, blok poslove i obveznice, ostvareno je 761,43 hiljade EUR prometa ili četiri odsto ukupnog i zaključene 244 transakcije“, dodaje se u Biltenu.

Najčitanije