fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeIndeksi porasli četvrtu sedmicu uzastopno

Indeksi porasli četvrtu sedmicu uzastopno

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene dionica na svjetskim berzama porasle su četvrtu sedmicu uzastopno, zahvaljujući napretku u trgovinskim pregovorima između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine i smanjenju kamatnih stopa američke centralne banke.

Dow Jones indeks na Vol stritu ojačao je 1,4 odsto na 27.347 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,5 odsto na 3.066 poena, a Nasdaq indeks 1,1 odsto na 8.386 bodova.

Pritom su S&P 500 i Nasdaq indeks dostigli najviše vrijednosti u istoriji, prenosi Hina.

Dobro raspoloženje na tržištu zahvaljuje se, između ostalog, smanjenju kamata američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed) i nadi ulagača da će banka preduzeti i dodatne mjere ako rast ekonomije nastavi da usporava.

Kao što se i očekivalo, čelnici Fed-a smanjili su na sjednici u srijedu ključnu kamatnu stopu za 0,25 procentnih poena, u raspon od 1,5 do 1,75 odsto, kako bi se podržao rast privrede.

Predsjednik Fed-a, Jerome Powell, kazao je na konferenciji za medije da vjeruje da je monetarna politika dobro pozicionirana, što upućuje na to da Fed ne planira dalje da smanjuje kamate, ako ne bude velikih promjena u ekonomskim izgledima.

„Ulagače je najviše brinulo to hoće li Fed nakon smanjenja kamata poručiti to je to – gotovo. No, Fed je poručio da ostaje otvoren na dalje poteze, zavisno od toga što će pokazati dalji ekonomski podaci. Fleksibilnost je to što tržište voli vidjeti”, rekao je partner u firmi Cherry Lane Investments, Rick Meckler.

Podršku tržištu pružili su i solidni makroekonomski pokazatelji.

Bruto domaći proizvod (BDP) SAD-a porastao je u trećem tromjesečju 1,9 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, što predstavlja blago usporavanje u odnosu na rast od dva odsto u prethodnom kvartalu.

No, taj je podatak ipak nešto bolji nego što su analitičari očekivali.

Bolji od očekivanja bili su i podaci o zapošljavanju u SAD-u prošloga mjeseca, što je ublažilo strahovanja ulagača od značajnijeg usporavanja rasta ekonomije.

Ulagače je ohrabrio i napredak u trgovinskim pregovorima između SAD-a i Kine.

Kineska državna agencija Xinhua objavila je da su dvije zemlje postigle “konsenzus o načelima” u vrlo konstruktivnim telefonskim razgovorima u petak.

Ekonomski savjetnik u Bijeloj kući, Larry Kudlow, kazao je da su dvije strane postigle velik napredak prema završetku prve faze trgovinskog dogovora, iako sporazum nije još 100 odsto dovršen.

Stoga se ulagači nadaju da će uskoro biti završen trgovinski rat između dvije zemlje, koji traje 16 mjeseci i koji je rezultirao međusobnim nametanjem carina, što je izazvalo usporavanje rasta obje ekonomije.

Pozitivno su na tržišta utjecali i bolji nego što se očekivalo kvartalni poslovni rezultati većine kompanija.

Od 356 kompanija iz sastava S&P 500 indeksa, koje su do sada objavile finansijske izvještaje za treće tromjesečje, njih 76 odsto ostvarilo je veću dobit nego što se očekivalo.

Ulagači se stoga nadaju da bi sezona rezultata ipak mogla biti bolja nego što analitičari očekuju.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u trećem tromjesečju pale 0,8 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, što bi bio njihov prvi pad od polovine 2016. godine.

I na većini evropskih berzi cijene su dionica su većinom porasle. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,3 odsto na 7.302 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 0,5 odsto na 12.961 poen, a pariski CAC 0,7 odsto na 5.761 bod.

Na Tokijskoj berzi, Nikkei indeks ojačao je 0,2 odsto na 22.850 bodova.

Najčitanije