fbpx

Indeksi porasli

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu su u srijedu cijene dionica snažno porasle drugi dan zaredom, pri čemu se S&P 500 indeks, prvi put od početka marta, probio iznad 3.000 bodova, što se zahvaljuje nadi ulagača u brzi oporavak ekonomije.

Dow Jones skočio je 553 boda ili 2,21 odsto, na 25.548 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,48 odsto, na 3.036 bodova, a Nasdaq indeks 0,77 odsto, na 9.412 bodova, prenosi Hrporfolio.

Proboj S&P 500 indeksa iznad 3.000 bodova, prvi put od 5. marta, zahvaljuje se vijestima o popuštanju restriktivnih mjera, odnosno postupnom otvaranju ekonomija u američkim saveznim državama, nadi ulagača u pronalazak vakcine protiv koronavirusa, kao i ogromnim fiskalnim i monetarnim podsticajnim mjerama.

Zbog toga se ulagači nadaju brzom oporavku američke ekonomije.

„Rast tržišta zahvaljuje se velikoj likvidnosti i nadi da će se ekonomija brzo oporaviti. Uspon će se nastaviti, ali ne bez zastoja. Slabi poslovni rezultati kompanija u drugom tromjesečju biće pravi test”, kazao je glavni ekonomist u firmi Spartan Capital Securities, Peter Cardillo.

U drugom planu bile su napetosti između Vašingtona i Pekinga.

Mediji pišu kako američke vlasti razmatraju mogućnost uvođenja različitih sankcija protiv kineskih zvaničnika, poslovnih sektora i finansijskih institucija, nakon što je savjetnik Bijele kuće, Larry Kudlow kazao da je predsjednik Donald Trump toliko ljut na Kinu zbog koronavirusa i drugih stvari da mu trgovinski dogovor više nije toliko važan kao prije.

Trump i njegova vlada svako malo kritikuju Kinu da nije dovoljno učinila na suzbijanju širenja virusa, a u posljednje vrijeme Vašington poručuje i da će oštro reagovati ako Kina nametne Hong Kongu zakon o nacionalnoj sigurnosti.

Na evropskim berzama cijene dionica su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,26 odsto, na 6.144 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,33 odsto, na 11.657 bodova, a pariski CAC 1,79 odsto, na 4.688 bodova.

Najčitanije