fbpx

Indeksi blago porasli

London, Njujork, (MINA-BUSINESS) – Na Vol stritu u četvrtak su berzanski indeksi blago porasli, drugi dan zaredom, a trgovalo se oprezno dok se čekaju konkretnije vijesti o naprtku trgovinskih pregovora između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Kine.

Dow Jones ojačao je 0,1 odsto na 27.677 bodova, S&P 500 porastao je 0,15 odsto na 3.117 poena, a Nasdaq indeks 0,05 odsto na 8.570 bodova.

Blagi rast indeksa zahvaljuje se nadi ulagača da bi Sjedinjene Američke Države (SAD) i Kina uskoro mogle da postignu parcijalni trgovinski sporazum.

Vašington već danima poručuje da pregovori teku dobro, dok Peking traži da se ukinu carine kako bi se postigao dogovor o prvoj fazi sporazuma.

Partner u kompaniji Keator Group, Matthew Keator, kazao je da očekuju nestabilnost na tržištu do 15. decembra, kada bi situacija mogla da bude nešto jasnija.

U četvrtak je objavljen i niz makroekonomskih podataka – od smanjenja trgovinskog deficita i zahtjeva za pomoć nezaposlenima do rasta narudžbi u fabrikama – koji ukazuju na nastavak znatnog, premda usporenijeg, rasta američke ekonomije.

Danas će u fokusu ulagača biti izvještaj o zapošljavanju u SAD-u, koje obično znatno utiče na smjer tržišta.

Analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da je u novembru broj zaposlenih povećan za 180 hiljada.

U osam od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa cijene su dionica porasle, a najviše u rudarskom.

Najviše je pao energetski sektor.

Na većini evropskih berzi cijene dionica su pale.
Londonski FTSE indeks oslabio je 0,7 odsto na 7.137 bodova, frankfurtski DAX skliznuo je 0,65 odsto na 13.054 boda.

Pariški CAC ojačao je 0,03 odsto na 5.801 bod.

Najčitanije