fbpx
11.9 C
Podgorica
December 3, 2021.
Naslovnica Business Top Story ICM ugovorio posao vrijedan oko 70 hiljada EUR

ICM ugovorio posao vrijedan oko 70 hiljada EUR

Nikšić, (MINA-BUSINESS) – Institut crne metalurgije (ICM) u Nikšiću uspio je da bude prvorangirani u velikoj konkurenciji na međunarodnom javnom tenderu i za slovenačku Termoelektranu Šoštanj ugovori posao vrijedan oko 70 hiljada EUR, saopšteno je iz tog preduzeća.

Izvršni direktor ICM-a, Ranko Nikolić kazao je agenciji Mina-business da je riječ o isporuci čeličnih odlivaka ili čekića, za čiju proizvodnju su počeli neophodne pripreme.

„Institut je uspio da prvi put od svog postanka dobije posao na međunarodnom tenderu u državi iz Evropske unije (EU) u izuzetno velikoj konkurenciji ponuđača, a preporuka za tako značajan posao bio je potvrđeni kontinuirani kvalitet naših proizvoda“, obrazložio je Nikolić.

On je istakao da su uspjeli da ugovore i prođu na tenderu za industrijsku proizvodnju, gotovi proizvod, čelični odlivak i tako stvaraju novu vrijednost.

ICM je, kako je podsjetio, zavisno uvozno preduzeće zbog čega su morali početi pripremu takve zahtjevne proizvodnje i nabaviti fero legure koje Crna Gora ne proizvodi, grafitni pijesak i određenu opremu u sekotru usluga za šta su podnijeli zahtjev Investiciono razvojnom fondu (IRF) za obezbjeđivanje neophodnih sredstava.

„To nam je neophodno kako bi uspjeli da se pripremimo za poslove već ugovorene i one za koje računamo da ćemo dobiti na Kosovu, kao i za regionalni vodovod i još neke koji se nameću u zemljama regiona, a sredstva očekujemo ovih dana i planiramo da ih uredno vratimo, shodno predviđenim rokovima. Smatramo da je naš zahtjev opravdan, jer je i Vlada saopštila da se podrže preduzeća koja imaju projekte i određene izvozne programe“, rekao je Nikolić.

Govoreći o proizvodnji, on je predočio da je Institut prvoplasirani i na dva tendera na Kosovu, ukupne virjednosti 70 hiljada EUR, a do kraja sedmice nakon okončanja administrativnih procedura očekuju potvrdu za prvi od ta dva aranžmana.

Na području Kosova Institut je krajem prošle godine, kako je podsjetio, isporučio odlivke vrhunskog kvaliteta u vrijednosti 52 hiljade EUR.

„Polako, ali sigurno izlazimo van granica Crne Gore, a dobili smo i ozbiljnu ponudu iz Bosne i Hercegovine za proizvodnju i isporuku čeličnih odlivaka, vrijednosti oko 120 hiljada EUR, za koji predstoje finalni dogovori o očekivanoj dugoročnoj saradnji. Poslije dugog niza godina i ponovo stečenog povjerenja na tržištu stigao je zahtjev da radimo i za njih, jer su Institutovi proizvodi prepoznati na tržištu kao pouzdani, sa nulto greškom“, rekao je Nikolić.

Proizvodi iz pogona ICM isporučuju se i Hrvatskoj, a pokrivaju i velike sisteme prvenstveno u Crnoj Gori, poput Kombinata aluminijuma (KAP), Elektroprivrede – Termoleketrane u Pljevljima i Rudnika uglja, Željezare koji nabavljaju ključne rezervne djelove.

„Izvodimo i određena ispitivanja, pa smo početkom godine odradili posao u Hidrocentrali Piva, periodično i u Perućici, a radimo i za CEDIS. U ICM rade vrhunski stručnjaci i inženjeri sa najvećim kvalifikacijama, licencama, sertifikatima i lideri smo u Crnoj Gori, a itekako prepoznatljivi u okruženju“, ukazao je Nikolić.

Govoreći o poslovanju ICM u vrijeme epidemije koronavirusa, Nikolić je naveo da je i taj kolektiv bio suočen sa rizicima i otežanim uslovima, ali da su i takvoj situaciji uspjeli da proizvode, ne traže pomoć od države i redovno izmire dvije zarade za svih 70 zaposlenih.

U tom periodu, kako je naveo, radili su u okviru ranijeg ugovora za Fabriku armature iz Čapljine, kojoj su prije nekoliko dana isporučili šleper gotovih proizvoda – livačkih ingota.

„Riječ je o novoj tehnološkoj liniji na kojoj smo prvi put od postanka ICM uspjeli da realizujemo tu proizvodnju, a postoji mogućnost i proširenja saradnje. Uz taj aranžman, uspjeli smo da uspostavimo saradnju sa kompanijom iz Srbije koja ICM doprema čelični otpadak određenog kvaliteta, rabljene alate, koji se kod nas pretapaju i potom isporučuju čelični ingoti, specijalni čelici“, precizirao je Nikolić.

On je kazao da su uspjeli da u vrijeme epidemije uspješno rade, jer su odmah formirali Operativni tim, donijeli set mjera za prevazilaženje negativnih ekonomskih efekata u ICM, a prije svega obezbijedili sigurnost za rad zaposlenih shodno preporukama Nacionalnog kordinacionog tijela (NKT).

„S obzirom da smo uvozno zavisno preduzeće praćeno je i stanje na zalihama repromaterijala i sirovina, jer je u početku veliki problem bio transport, kao i da se ispoštuju ranije ugovorene obaveze, posebno kada su u pitanju kvalitet i rokovi, kako u Sektoru proizvodnje u pogonima Čeličane i Livnice, tako i Sektoru usluga. Najvažnije je bilo održati likvidnost i plaćati partnerima da ne bi ugrozili njihovo poslovanje, a mjere štednje primijeniti gdje je god bilo moguće“, ukazo je Nikolić.

To je ostvareno, kako je istakao, i zbog dobre saradnje sa Sindikatom i zaposlenima, pa je proizvodnja organizovana na najracionalniji način.

„ICM je prebrodio tu veliku krizu i uspjeli smo da isplatimo dvije plate redovno i u tom periodu, i tako zaokružili isplatu 30 zarada koje radnici dobijaju prvog radnog dana u narednom mjesecu za prethodni. To je značajan uspjeh, s obzirom na stanje u metaluškom sektoru, ne samo u okruženju, već i na vidljivu krizu i u zemljama Evropske unije (EU)“, rekao je Nikolić.

On je predočio da je sve obezbijeđeno iz sopstvenih izvora, bez pomoći države, koju nijesu ni tražili i ocijenio da je uspjeh tim veći kada se zna kakvi su uslovi na tržištu vjetrometina.

„U ICM-u smatramo da se u svakoj situaciji mora iznaći način da se posluje, a ne da se samo ispostavljaju računi državi da rješava probleme, ne računajući djelatnosti koje su morale prekinuti rad zbog mjera Vlade. Mora se tražiti alternativno tržište, pokretati novi proizvodni programi i projekti“, ocijenio je Nikolić.

ICM su, kako je naveo, i u tom najtežem periodu uspjeli da nabave uređaj za radiografsko ispitivanje zavarenih spojeva i finansirali ga iz sopstvenih izvora bez kredita i podrške.

Nabavljena je i oprema za mjerenje debljine premaza na asfaltu i betonu u tunelima neophodna za mjerenja na gradilištu auto-puta, kao i uređaj za ispitivanje visokonaponske zaštitne opreme, čime su zaokružili svoje usluge.

Prema riječima Nikolića, ICM je dobio posao na ispitivanju i nadzoru nastavka regionalnog vodovoda od Tivta ka Herceg Novom u dužini od 3,2 hiljade metara i na projektu buduće sobraćajnice bulevarskog tipa od Jaza do Tivta, čiji je početak radova planiran u narednom periodu, a zbog čega će se morati izmjestiti cjevovod u dužini od oko kilometar koji bi se našao ispod trupa puta.

„Samo ta dva posla na ispitivanju i nadzoru ICM su vrijednosti više od 100 hiljada EUR. Ukupni projekat finansira Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), a vrijednost je, prema procjenama, oko dva miliona EUR. Stručnjaci ICM imaju sve neophodne sertifikate i licence za rad na ispitivanju i nadzoru tog značajnog projekta za Crnu Goru i turizam kao startešku granu razvoja“, rekao je Nikolić.

On je predočio da je kupljeni uređaj najnovije generacije, čime su zaokružili djelokrug, jer ICM ima i četiri akreditovane laboratorije sa oko 100 akreditovanih metoda.

Problem ICM-u, kako je podsjetio, predstavlja i dalje nelojalna konkurencija jer određene kompanije od jednog do tri zaposlena, koje nemaju ni akreditaciju kao najpouzdanijeg dokaza kompententnosti, ukoliko je cijena preovlađujući kriterijum nemaju šansi.

„Naše ponude su realne i zasnivaju se na osnovu predračuna radova i terenskih ispitivanja i u najtežim uslovima. A da bi imali neophodne akreditacije moramo da uložimo desetine hiljada EUR u nabavku nove opreme posljednje generacije i da se zaposleni stalno usavršavaju i van Crne Gore“, rekao je Nikolć.

Institut ulaže puno, kako je kazao, ali i pruža isto toliko onima koji angažuju njihove stručnjake.

„Iza svakog našeg ispitivanja je potpis koji garantuje izlazak na mjesto, terensko ispitivanje, provjera svih parametara prema standardima i neophodim dokumentima. Ako se olako shvate ispitivanja i zaštita na radu može da prouzrokuje i milionsku štetu, što na žalost nije rijedak slučaj“, rekao je Nikolić.

Institut, kako je ocijenio, polako širi poslove i u proizvodnji i Sektoru usluga kako bi bili spremni da prevaziđu takozvana uska grla zbog rasta kapaciteta.

Nikolić je ukazao da poslovanje ICM najbolje odslikava činjenica da nemaju ni jedan EUR duga u nekoj od banaka, jer su uspjeli da vrate dva zatečena kredita, a reprogram poreskog duga svedu sa 192 hiljade na oko 75 hiljada.

„Ukoliko bude teklo po planu, do kraja sljedeće godine ćemo otplatiti i taj dug, koji sam zatekao kada sam prije dvije godine preuzeo upravljanje preduzećem. Uspjeli smo i da sa lokalnom upravom smanjimo naš dug za 165 hiljada EUR preko obezbjeđivanja postora za Službu zaštite i spašavanja“, rekao je Nikolić.

Institut je na dobrom putu, kako je ocijenio Nikolić, što pokazuje i poslovni rezultat poboljšan za više od 300 hiljada EUR za dvije godine, kao i činjenica da u preduzeću radi 25 inženjera i drugih stručnih ljudi.

„To je pokazatelj da će Institut rasti i u narednom periodu i uspjeti da vrati, pa i unaprijedi nekadašnji renome. Ako smo uspjeli da se bez ikakve pomoći održimo i proizvodimo i u periodu epidemije i krize na tržištu, trebalo bi da tako bude i ubuduće“, ocijenio je Nikolić.

On je kazao da moraju bti zadovoljni, jer ICM-u predstoji proširenje djelatnosti, biće i organizacionih promjena, jer se mora raditi nova sistematizacija i Kolektivni ugovor prema novim zakonskim rješenjima.

Nikolić je ukazao da su spasili i zgradu Instituta od daljeg propadanja, uložili sopstvena sredstva, obnovili vozni park za ekipe preduzeća koji su svakodnevno na terenu po Crnoj Gori, pokazali društvenu odgovornost, organizovali izložbu radova i oplemenili prostor djelima nikšićkih umjetnika koji stvaraju pod krovom Instituta u zakupljenim prostorima pod veoma povoljnim uslovima.

Zakupaca ima oko 30, i kada u prostor ICM dođu i vatrogasci, pod krovom Instituta postojaće mikro grad.

U ICM-u je 70 zaposlenih kojima se primanja redovno izmiruju, a visina zarada je oko državnog prosjeka.

U 2018. godini u jednom danu na neodređeno vrijeme zaposleno je pet mladih inženjera, a osam krajem prošle godine.

Najčitanije

Prepoznati potencijali Godinja i Gornje Lastve

Podgorica, (MINA-BUSINESS) - Svjetska turistička organizacija (UNWTO) prepoznala je potencijale Godinja i Gornje Lastve...