fbpx
NaslovnicaMINA BusinessFZD kupio državne zapise vrijedne 31,7 miliona EUR

FZD kupio državne zapise vrijedne 31,7 miliona EUR

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Fond za zaštitu depozita (FZD) kupio je od aprila do septembra državne zapise vrijedne 31,7 miliona EUR, čime je Ministarstvu finansija pozajmio novac za finansiranje tekućih obaveza, pokazali su podaci Mreže za istraživanje organizovanog kriminala i korupcije Lupa.

Tokom ove godine održano je ukupno sedam aukcija državnih zapisa, od kojih je prva organizovana 13. januara. Tada je prodato 14,9 miliona EUR državnih zapisa, piše Dan.

S obzirom na to da se radi o aukciji koja je okončana prije nekoliko mjeseci, nema zvaničnih podataka ko je tada kupio akcije i da li je među kupcima bio Fond za zaštitu depozita.

Sledeća aukcija održana je 17. februara i tada je prodato pet miliona državnih zapisa. U istom mjesecu organizovana je i treća aukcija, koja je okončana prodajom 18 miliona EUR državnih zapisa. Podataka o kupcima državnih zapisa u drugoj i trećoj aukciji takođe nema.

Кrajem aprila Ministarstvo finansija je organizovalo četvrtu aukciju državnih zapisa. S obzirom na to da nije bilo zainteresovanih koji bi kupili državne zapise, pojavio se FZD, koji je, kako aukcija ne bi propala, kupovinom tada svih državnih zapisa pozajmio državi 15 miliona EUR.

Interesantno je da je ta aukcija održana nešto više od mjesec nakon što je u Crnoj Gori i zvanično proglašena epidemija koronavirusa.

Pozajmljeni novac, uz kamatu, Ministarstvo finansija dužno je da vrati Fondu 29. oktobra, kada je evidentiran datum dospijeća.

Naredna, peta aukcija državnih zapisa organizovana je 15. jula. Tada je FZD ponovo otkupio državne zapise u vrijednosti od 14,9 miliona EUR, kako bi pomogli državi da izmiri tekuće obaveze.

Mjesec kasnije, 17. avgusta, organizovana je i šesta aukcija, na kojoj se konačno pojavio kupac van državnog sektora – Hipotekarna banka, koja je otkupila 100 odsto državnih zapisa u vrijednosti od pet miliona EUR.

Istog mjeseca održana je i sedma aukcija, gdje je Hipotekarna banka kupila većinu, odnosno 73,53 odsto državnih zapisa, vrijednih pet miliona EUR, dok je FZD otkupio 26,47 odsto ili 1,8 miliona.

U izvještaju o radu FZD iz 2019. godine, u rubrici Investiranje u državne zapise može se vidjeti da Fond može da investira samo 20 odsto novca koji posjeduje.

Ipak, investiciona politika Fonda promijenila se drastično u ovoj godini u odnosu na prošlu, što je potvrdio i odgovor koji je dostavljen novinarima.

„Izmjena politike investiranja FZD u ovoj godini u odnosu na prošlu uslovljena je ukupnom situacijom na svjetskom finansijskom tržištu, na kojem se uglavnom ostvaruju negativne kamatne stope, pa je izmjenom politike investiranja procenat sredstava Fonda koja se mogu investirati u hartije od vrijednosti koje je emitovala Crna Gora povećan sa 20 odsto na 40 odsto“, navodi se u odgovoru direktora Fonda, Predraga Markovića.

Najčitanije

Cijene nafte pale nakon iranskih poruka

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) - Cijene nafte pale su u petak na međunarodnim tržištima prema...