fbpx
NaslovnicaMINA BusinessFond za inovacije počinje da radi

Fond za inovacije počinje da radi

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Konstitutivna sjednica Odbora direktora Fonda za inovacije Crne Gore održana je u petak u prostorijama Ministarstva ekonomskog razvoja.

Iz Ministarstva su rekli da je Fond za inovacije osnovala država kao krovna institucija za implementaciju mjera i programa inovacione politike namijenjene malom i srednjem preduzetništvu i ima ključnu ulogu u transferu tehnologija s javnih naučno-istraživačkih institucija na preduzeća.

Vlada je 9. septembra za članove Odbora direktora Fonda za inovacije imenovala Vasilija Čarapića, Milicu Marković, Ivanu Pejović, Snežanu Šćepanović i Igora Đurovića.

“Za predsjednika Odbora direktora izabran je Vasilije Čarapić, a kao vršilac dužnosti izvršnog direktora imenovana je Bojana Femić-Radosavović”, navodi se u saopštenju.

Opšti cilj Fonda za inovacije će, kako se precizira, biti podsticanje ekonomskog rasta i konkurentnosti Crne Gore podizanjem inovativnosti crnogorske privrede.

Prvi pozivi za dodjelu sredstava od Fonda mogu se očekivati u prvoj polovini naredne godine, do kada će biti završen kadrovski, dokumentacioni i programski okvir za funkcionisanje Fonda.

Svečanom dijelu sjednice prisustvovali su ministar ekonomskog razvoja, Jakov Milatović i državna sekretarka Milena Lipovina-Božović.

Milatović je rekao da očekuje da će Fond za inovacije značajno uticati na povećanje konkurentnosti crnogorske privrede i ekonomski rast.

“Drago mi je što je uspostavljen sistem za sprovođenje inovacione politike koji čine Fond za inovacije, Naučno-tehnološki park, Savjet za inovacije i pametnu specijalizaciju i Kancelarija za transfer tehnologija koju planiramo da otvorimo, kroz koji će biti obezbjeđivana i realizovana sredstava za podsticanje inovacione djelatnosti”, naveo je Milatović.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije