fbpx
NaslovnicaMINA BusinessErste grupa se pridružila inicijativi EK

Erste grupa se pridružila inicijativi EK

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Erste grupa se, kao prva finansijska institucija u Evropi, pridružila inicijativi Evropske komisije Obećanje o zelenoj potrošnji, kako bi ubrzala svoj doprinos održivom ekonomskom oporavku.

Iz Erste grupe je saopšteno da je Obećanje o zelenoj potrošnji prva inicijativa u sklopu Nove strategije za potrošače EU i dio je Evropskog sporazuma o klimi.

Uz prvih pet kompanija koje su se inicijativi pridružile početkom ove godine, Erste grupa je među šest kompanija koje učestvuju u pilot projektu ove inicijative.

Komesar Evropske komisije za pravosuđe, Didier Reynders, kazao je da pozdravlja obavezivanje tih šest kompanija u pogledu konkretnih mjera za veću održivu proizvodnju i potrošnju, osim onoga što je propisano pravom EU.

“Ta odlučnost da se pojača djelovanje u području klime pokazuje napore koje evropski potrošači žele vidjeti. Do sada je 11 kompanija već učestvovalo u Zelenom obećanju i radujem se još većem broju u budućnosti“, objasnio je Reynders.

Erste grupa se obavezuje na osiguravanje raspoloživosti održivih investicionih proizvoda i pružanje boljih informacija svojim klijentima kako bi bili u mogućnosti da donose utemeljene i održive odluke.

“Pridruživanje Obećanju o zelenoj potrošnji stavlja dodatan naglasak na ambicije Erste grupe prema nastavku ulaganja napora u održivije društvo i ekonomiju, a označava još jedan važan korak na održivom putu te bankarske grupe. Obaveze će biti sprovedene kroz Erste Asset Management (EAM), članicu Erste grupe koja upravlja fondovima i portfeljima”, navodi se u saopštenju.

Izvještaji o napretku u izvršavanju obaveza Erste Grupe biće objavljivane najmanje na godišnjem nivou na internet stranicama Grupe, kao i u Izvještaju o održivosti.

Glavni izvršni direktor Erste grupe, Bernd Spalt, rekao je da je djelovanje u oblasti zaštite životne sredine i klime potrebno odmah.

“Ovo obećanje je još jedno jasno obavezivanje Erstea na jačanje ambicija u pogledu ESG-a, kao jednog od naših budućih strateških stubova. Nestrpljivo iščekujemo da se pridružimo naporima koje Komisija ulaže u izgradnju novog okvira među sektorima i van postojećih regulatornih zahtjeva”, kazao je Spalt.

On je naveo da žele da budu aktivan član te zelene tranzicije i vjeruju da to mogu postići finansijskim proizvodima i uslugama koje pružaju klijentima.

Najčitanije