Naslovnica MINA Business EIB ulaže 40 miliona EUR u obnovu putne mreže u Crnoj Gori

EIB ulaže 40 miliona EUR u obnovu putne mreže u Crnoj Gori

Podgorica, Luksemburg, (MINA-BUSINESS) – Evropska investiciona banka (EIB) odobrila je drugu tranšu kredita vrijednu 40 miliona EUR za obnovu 180 kilometara puteva na pet glavnih putnih ruta u Crnoj Gori, saopšteno je iz EU Info centra.

„Uz taj zajam, banka je odobrila Crnoj Gori bespovratna sredstva u iznosu od 1,5 miliona EUR namijenjenih izradi tehničke dokumentacije“, navodi se u saopštenju.

Grant je odobren iz sredstava EIB-ove Inicijative za ekonomsku otpornost (ERI), što je prvi takav grant dodjeljen na Zapadnom Balkanu.

„Investicija EIB-a u ukupnoj vrijednosti od 80 miliona EUR povećaće bezbjednost i efikasnost na putevima, ubrzati ekonomski oporavak zemlje i stvoriti bolje uslove za regionalnu trgovinu“, dodaje se u saopštenju.

Bespovratna sredstva iz ERI fondova namijenjena su jačanju ekonomija i stvaranju preduslova za održivi ekonomski razvoj, zapošljavanje ili izgradnju vitalnih infrastrukturnih objekata u zemljama neposrednog okruženja Evropske unije (EU) koja su pogođenija migrantskom krizom.

„Bespovratna sredstva odobrena Crnoj Gori omogućiće moderan, standardizovan pristup i efikasniji nadzor projekta obnove putne infrastrukture u skladu sa najvišim standardima EU“, rekli su iz EU Info centra.

Modernizacija putne mreže, kako je saopšteno, unaprijediće bezbjednosti, smanjiće troškove održavanja vozila, vrijeme provedeno na putu i učestalost saobraćajnih nesreća.

„Tokom obnove biće otvoreno oko 4,1 hiljadu privremenih radnih mjesta, što će dodatno doprinijeti razvoju privatnog sektora u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju.

Potpredsjednik EIB-a, Dario Scannapieco, rekao je da je obnova putne infrastrukture veoma važna za efikasniju trgovinu i da doprinosi zapošljavanju i bržem ekonomskom oporavku Zapadnog Balkana.

„Osnaživanje lokalnih ekonomija da efikasnije reaguju u kriznim situacijama, bitan je preduslov za ekonomski rast i stvaranje radnih mesta. Obnovom četvrtine ukupne putne mreže Crne Gore, jačamo regionalne veze i integraciju zemalja Zapadnog Balkana i EU“, kazao je Scannapieco.

On smatra da pristup bezbjednim i modernim putevima ne bi trebalo da bude privilegija, nego osnovna potreba svih građana u pravcu razvoja konkurentnosti, održivosti i bržeg pristupa EU.

Ambasador EU i šef Delegacije EU u Crnoj Gori, Aivo Orav, saopštio je da je u vrijeme zdravstvene i ekonomske krize bez presedana ovaj finansijski paket EIB-a veoma dobrodošao.

„Stvaranje novih radnih mjesta i regionalnih ekonomskih veza, s jedne strane, i poboljšanje putne bezbjednosti i očuvanje ljudskih života, sa druge strane, predstavljaju dobitnu kombinaciju“, tvrdi Orav.

On je ocijenio da je to posebno važno za Crnu Goru gdje se 55 odsto puteva vode kao ‘nedovoljno bezbjedni’, što pokazuje nedavno sprovedena procjena o bezbjednosti u saobraćaju koju je finansirala EU.

„Pored prevencije gubitka ljudskih života, poboljšanje drumske bezbjednosti donosi i značajne ekonomske dobiti. Investicija u ovu oblast je stoga ekonomski opravdana i uvijek se dvostruko vraća“, rekao je Orav.

Prema njegovim riječima, ova podrška EIB-a će doprinijeti daljem razvoju ekonomije, trgovine, zapošljavanja, kao i stvaranju modernijeg, efikasnijeg i bezbjednijeg drumskog transportnog sektora za građane.

Zajam će omogućiti obnovu sekcija duž koridora između Tivta i luke Bar, između Danilovgrada i Podgorice i između Lepenca i graničnog prelaza Špiljani.

Putni pravci na granici sa Srbijom između Ribarevina i Dobrakova, kao i Pljevalja i Mihajlovice, će takođe biti rekonstruisani.

Prva tranša ovog zajma potpisana je u novembru 2018. godine.

Najčitanije