fbpx
NaslovnicaMINA BusinessInvesticijeECB zadržala kamatne stope nepromijenjene

ECB zadržala kamatne stope nepromijenjene

Frankfurt, (MINA-BUSINESS) – Evropska centralna banka (ECB) odlučila je da zadrži referentnu kamatnu stopu na nepromijenjenom nivou od minus 0,5 odsto.

Time je iznenadila tržišta koja su očekivala smanjenje stope zbog epidemije koronavirusa, prenosi B92.

Kamatna stopa na glavne operacije refinansiranja zadržana je na nula odsto, kamata na prekonoćne pozajmice je ostala 0,25 odsto, a na depozite položene kod ECB i dalje iznosi -0,5 odsto.

Negativna referentna kamata od 0,5 odsto ima za cilj da podstakne banke da pozajmljuju novac klijentima, a ne da ga deponuju kod centralne banke.

Istovremeno, centralna banka eurozone je najavila mjere podrške bankarskom kreditiranju i proširila program otkupa obveznica za 120 milijardi EUR, odnosno 135,28 milijardi USD. ECB je obezbijedila dodatna sredstva za dugoročne, jeftine kredite bankama, kako bi im osigurala potrebnu likvidnost.

U saopštenju ECB-a se navodi da će evropske banke moći da se zadužuju po kamatnoj stopi od minus 0,75 odsto, što bi trebalo da ih podstakne da pozajmljuju novac od centralne banke kako bi povećale kreditiranje preduzeća i građana.

Stručnjaci su to ocijenili kao moćan potez ECB-a, koja plaća bankama da se zadužuju kod nje i ohrabruje ih istovremeno da one plaćaju kompanijama da uzimaju kredite.

Akteri na finansijskim tržištima očekivali su smanjenje ključne kamate deset baznih poena, radi podsticanja privrede eurozone usljed strahovanja da bi region uskoro mogla da zahvati recesija.

Predsjednica ECB-a, Christine Lagarde saopštila je na konferenciji za novinare da je šrenje virusa Covid-19 zadalo veliki udarac perspektivi rasta globalne ekonomije i ekonomije eurozone i da je povećalo volatilnost na tržištima, te da vlade treba da pripreme ambiciozne fiskalne odgovore kako bi suzbile posljedice epidemije.

“Čak i ako je epidemija privremene prirode, ona će imati znatan uticaj na ekonomsku aktivnost. Vlade i sve druge institucije pozivaju se da preduzmu pravovremene i ciljane akcije kako bi otklonite ovu prijetnju javnom zdravlju, obuzdale širenja koronavirusa i ublažile ekonomske posljedice”, rekla je Lagarde.

Najčitanije