fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDrakić Krstović na čelu Sindikata Plantaža

Drakić Krstović na čelu Sindikata Plantaža

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Nova predsjednica Sindikalne organizacije Plantaža je Danka Drakić Krstović, koja je na izborima dobila 201 glas zaposlenih.

Dosadašnja predsjednica Sindikata Anka Knežević imala je na izborima u utorak 91 glas, Jelena Bojanović je dobila 61, a Milorad Otašević 16 glasova, pišu Vijesti.

Pravo glasa imala su 522 člana sindikata od oko 580 stalno zaposlenih radnika.

Ovo je prvi put nakon rušenja socijalizma da svi članovi sindikata u nekoj kompaniji na ovakav način učestvuju u izboru sindikalnog rukovodstva.

Glasanje je trajalo od sedam do 17 sati u sali radničkog doma.

Način glasanja bio je isto kao na izborima za predsjednika države, sa kampanjom u kojoj su kandidati predstavili programe, verifikacionom i izbornom komisijom, imenima kandidata na ovjerenim listićima, zatvorenom glasačkom kutijom.

Čelna funkcija u Sindikatu Plantaža je profesionalna, odnosno prima zaradu za taj posao u vrijednosti jedne i po prosječne plate na nivou kompanije.

Kompanija se već dvije godine nalazi u ozbiljnim problemima sa nagomilanim gubicima od 18 miliona EUR.

Koliko su izbori bili važni pokazuje i to da su glasali čak i članovi menadžmenta kompanije.

Pred novim sindikalnim rukovodstvo su važni pregovori sa upravom u vezi novog kolektivnog ugovora i sistematizacijom radnih mjesta.

Drakić Krstović je do sada bila u izvršnom odboru Sindikata, a zaposlena je u službi kontrole kvaliteta.

U svom izbornom programu je navela da će njeni prioritet biti očuvanje i poboljšanje statusa zaposlenih kroz dosljednu primjenu i praćenje kolektivnog ugovora i ostalih akata koji regulišu prava zaposlenih.

Uprava traži poništenje postojećeg ili promjenu kolektivnog ugovora kako bi se lakše i jeftinije oslobodila viška radnika, jer smatraju da sa ovim brojem i iznosima otpremnina kompanije ne može opstati.

Kompanija je uspjela u posljednjih šest mjeseci da izmiri zaostale zarade radnicima zbog većih prihoda tokom ljeta, ali je neizvjesno kako će moći da posluje tokom jeseni i zime kada inače ima manje prihode.

Kompanije za poreze i doprinose duguje oko 7,5 miliona EUR, dok ukupni dugovi iznose preko 40 miliona EUR. Plan Vlade je bio da se poreski dug pretvori u nove akcije države u kompaniji kroz postupak dokapitalizacije.

Tu odluku morala bi donijeti Skupština akcionara, na kojoj mora postojati dvotrećinski kvorum. Za takvu odluku mora postojati podrška i makar dijela malih akcionara.

Tužilaštvo istražuje poslovanje bivše uprave kompanije u kojoj je predsjednik borda bio Veselin Vukotić, a izvršna direktorica Verica Maraš. Državna revizorska institucija (DRI) je prošle godine dala dvostruko negativno mišljenje na izvještaj i rad kompanije zbog brojnih nezakonitosti.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije

Real nakon jedanaesteraca eliminisao Mančester siti, u polufinalu sa Bajernom

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri madridskog Reala i Bajerna iz Minhena biće rivali u polufinalu...

SC Derbi u finalu