fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDow Jones oslabio

Dow Jones oslabio

Njujork, (MINA-BUSINESS)- Dow Jones indeks na Wall Streetu u srijedu je pao, dok je S&P 500 porastao, zahvaljujući dobrim ekonomskim pokazateljima i vijestima o mogućoj vakcini protiv koronavirusa.

Dow Jones oslabio je 0,3 odsto na 25.734 boda, dok je S&P 500 porastao 0,5 odsto na 3.115 poena, a Nasdaq indeks 0,95 odsto na 10.104 boda.

Pad Dow Jonesa ponajviše je posljedica pada cijene dionice Boeinga, drugi dan uzastopno, nakon što je u ponedjeljak porasla oko 14 odsto, prenosi SEEbiz.

S druge strane, podršku tom indeksu pružio je rast cijene dionice Pfizera, više od tri odsto, nakon što je taj farmaceutski div objavio da njegova vakcina protiv koronavirusa, koju razvija u saradnji s njemačkom kompanijom BioNtech, daje obećavajuće rezultate.

Zahvaljujući toj vijesti, podaci o daljem snažnom rastu broja zaraženih i umrlih od koronavirusa u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) pali su u drugi plan.

Podršku tržištu pružili su i bolji nego što se očekivalo podaci o proizvodnim aktivnostima u najvećoj svjetskoj ekonomiji.

Institut za upravljanje nabavkom (ISM) objavio je da je njegov indeks fabričke aktivnosti u junu skočio sa 43 na 52,6 bodova, što ukazuje na rast aktivnosti nakon tri mjeseca oštrog pada.

Agencija za zapošljavanje (ADP) objavila je da je u privatnom sektoru SAD-a u junu broj zaposlenih povećan za 2,37 miliona.

To je, doduše, slabiji podatak nego što se očekivalo, ali budi nadu da je najgori period koronakrize na tržištu rada prošao.

Pozitivno je na raspoloženje uticala i objava zapisnika s junske sjednice američke centralne banke, koji je pokazao da su njeni čelnici spremni koristiti sve što im je na raspolaganju kako bi podstakli izlazak privrede iz recesije.

Zbog pandemije koronavirusa, svjetske berze polovinom marta pale su na najniže vrijednosti u više godina. No, zahvaljujući ogromnim fiskalnim i monetarnim podsticajnim mjerama vlasti širom svijeta, od kraja marta do danas nadoknadile su veliki dio prethodnih gubitaka.

A na evropskim berzama se trgovalo opreznije.

Londonski FTSE indeks oslabio je 0,19 odsto na 6.157 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,41 odsto na 12.260 poena, a pariski CAC 0,18 odsto na 4.926 bodova.

Najčitanije