fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDow indeks oslabio

Dow indeks oslabio

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Na Wall Streetu se u ponedjeljak trgovalo oprezno, pri čemu je Dow Jones indeks blago pao, a S&P 500 blago porastao, dok ulagači čekaju objavu kvartalnih poslovnih rezultata nekoliko velikih kompanija.

Dow Jones oslabio je 48 bodova ili 0,18 odsto, na 26.511 poena, dok je S&P 500 porastao 0,1 odsto, na 2.907 bodova, a Nasdaq indeks 0,22 odsto, na 8.015 bodova, prenosi Hrportfolio.

Prvog radnog dana nakon uskršnjih praznika na najvećoj svjetskoj berzi trgovalo se mirno, jer nije bilo značajnijih podsticajnih vijesti i jer ulagači nijesu bili voljni da rizikuju uoči objave kvartalnih poslovnih izvještaja nekoliko velikih američkih kompanija.

Kasnije ove sedmice kvartalne rezultate objaviće, između ostalih, Boeing, Amazon.com i Facebook, što bi moglo osjetno uticati na tržište.

„Dosad objavljeni poslovni rezultati ohrabruju, a zaređali su i bolji nego što se očekivalo ekonomski pokazatelji. To bi moglo značiti da zarade kompanija u prvom tromjesečju možda ipak neće biti tako loše kao što se mislilo”, kazao je strateg u firmi Federated Investors, Phil Orlando.

Od 82 kompanije iz sastava S&P 500 indeksa, koje su dosad objavile kvartalne rezultate, njih više od 75 odsto nadmašilo je očekivanja analitičara po pitanju zarada.

Stoga su u anketi Reutersa analitičari malo poboljšali procjene, pa sada očekuju da će zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u prvom tromjesečju biti 1,7 odsto manje nego u istom prošlogodišnjem periodu, dok su na početku sezone objava poslovnih rezultata očekivali pad od 2,5 odsto.

Ipak, ukoliko se te procjene pokažu tačnim, bio bi to prvi pad zarada od 2016. godine, što je najviše posljedica usporavanja rasta globalne ekonomije.

Nakon snažnog rasta od početka ove godine, sada se S&P 500 indeks nalazi samo oko jedan odsto ispod svog rekordnog nivoa dostignutog krajem septembra prošle godine.

Tako je nadoknadio gotovo sve gubitke od kraja prošle godine, kada je oštro pao zbog znakova usporavanja rasta svjetske ekonomije, trgovinskih tenzija između SAD-a i Kine, te povećanja kamata američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed).

Rast indeksa od početka ove godine najviše se zahvaljuje nadi ulagača da će SAD i Kina uskoro postići trgovinski dogovor, kao i porukama Feda da će biti strpljiv po pitanju povećanja kamata zbog usporavanja rasta američke i globalne ekonomije.

Od 11 najvažnijih sektora S&P 500 indeksa, u njih sedam cijene dionica su pale, pri čemu najviše, jedan odsto, u nekretninskom sektoru.

S druge strane, najviše je porastao, 2,1 odsto, S&P indeks energetskog sektora, što se zahvaljuje snažnom rastu cijena nafte.

Na oprez ulagača ukazuje skroman obim trgovanja. Na američkim berzama vlasnika je zamijenilo 5,8 milijardi dionica, dok je prosječni dnevni obim u posljednjih 20 dana iznosio 6,65 milijardi.
Na većini evropskih berzi u ponedjeljak se nije radilo zbog uskršnjih praznika.

Najčitanije

Cilj programskih linija dalji razvoj preduzeća i povećanje produktivnosti

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Program za unapređenje konkurentnosti privrede, koji je Vlada usvojila na sjednici...