fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDolar pao prema korpi valuta

Dolar pao prema korpi valuta

Njujork, (MINA-BUSINESS) – Vrijednost dolara prema korpi valuta pala je prvi put nakon tri sedmice rasta, jer su splasnula očekivanja u vezi sa povećanjem ključnih kamatnih stopa američke centralne banke.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je 0,5 odsto na 91,83 boda.

Kurs dolara je prema japanskoj valuti ojačao 0,5 odsto na 110,75 jena (JPY), prenosi SEEbiz.

Američka valuta je u odnosu na evropsku oslabila 0,6 odsto, pa je cijena eura porasla na 1,1935 USD.

Dolarov indeks je izgubio dio dobitaka od prethodne sedmice kada je skočio 1,8 odsto, nakon što se pokazalo da većina zvaničnika američke centralne banke, Federalne rezerve (Fed), očekuje da će zbog jačanja inflacionih pritisaka ključne kamatne stope morati da se povećaju već u 2023. godini, godinu prije nego što se na tržištima procjenjivalo.

Predsjednik Fed-a, Jerome Powell, ublažio je ta očekivanja, kazavši u izvještaju Kongresu da je namjera centralne banke da podrži oporavak tržišta rada i da neće povećati kamatne stope prebrzo samo zbog jačanja inflacionih pritisaka.

Tu je tezu podržao i čelnik njujorškog ogranka Fed-a, John Williams, koji je rekao da je američka ekonomija i dalje daleko od maksimalne zaposlenosti i da nije vrijeme za podizanje ključnih kamata.

Uz to, zvaničnici Fed-a su poručili da će jačanje inflacije biti privremeno i da će s usporavanjem rasta privrede oslabiti.

Posljednjih mjeseci rast potrošačkih cijena u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) kreće se iznad tri odsto, znatno iznad planiranih vrijednosti Fed-a od oko dva odsto.

No, prije podizanja kamata, Fed će najvjerovatnije početi da smanjuje program otkupa obveznica.

Prema anketi Reutersa, analitičari očekuju da će Fed u avgustu ili septembru najaviti strategiju smanjenja programa kupovine obveznica, ali da će stvarno smanjenje kupovine početi da sprovodi tek početkom naredne godine.

To bi označilo početak zaoštravanja monetarne politike u SAD-u.

Euru je podršku pružio i niz pokazatelja iz najvećih ekonomija eurozone, koji ukazuju na dalji oporavak od koronakrize.

Trgovci su s pažnjom pratili i redovnu sjednicu britanske centralne banke o monetarnoj politici.

Bank of England (BoE) je u četvrtak zadržala vrijednost programa podsticaja na dosadašnjem nivou i ključne kamatne stope na rekordno niskih 0,1 odsto, kao što se i očekivalo.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije