fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDolar pao nakon dvije sedmice rasta

Dolar pao nakon dvije sedmice rasta

London, (MINA-BUSINESS) – Na svjetskim tržištima vrijednost dolara je prema korpi valuta prošle sedmice pala nakon dvije sedmice rasta, jer bi američka centralna banka, Federelne rezerve (FED) uskoro mogla dodatno da oslabi monetarnu politiku, dok je kurs eura porastao.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošle sedmice 0,6 odsto, na 99,78 bodova, prenosi SEEbiz.

Pritom je kurs eura prema dolaru skočio 0,7 odsto, na 1,0900 USD.

U odnosu na japansku valutu, cijena dolara porasla je 0,5 odsto, na 107,60 jena (JPY).

Polovinom sedmice dolar je bio pod pritiskom jer je zapisnik sa posljednje sjednice FED-a pokazao da su čelnici Feda spremni da podrže ekonomiju, dok se ne vrati na put oporavka.

To je posljednjih dana u javnim nastupima isticao i predsjednik Fed-a, Jerome Powell, pa se na tržištima očekuju dodatne podsticajne monetarne mjere.

Krajem sedmice dolar se oporavio jer je porasla potražnja za valutama-utočištima za kapital usljed napetosti u odnosima Kine i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Američki predsjednik Donald Trump rekao je da je Vašington vrlo snažno reagovao na nove kineske zakone vezane za Hong Kong.

Kina je u četvrtak najavila donošenje novog zakona o nacionalnoj sigurnosti, nakon prošlogodišnjih prodemokratskih priznanja u Hong Kongu, kojim bi mu se zabranilo otcjepljenje od Kine, uplitanje iz inostranstva, terorističke aktivnosti, kao i sve druge aktivnosti za koje se procijeni da potkopavaju centralnu vlast u Pekingu.

Odnosi između Kine i SAD-a pogoršani su za vrijeme pandemije koronavirusa. SAD je pojačao kritike prema Kini, smatrajući je odgovornom za širenje zaraze novog koronavirusa.

Podršku euru pružio je predlog Njemačke i Francuske o pokretanju fonda za oporavak, vrijednog 500 milijardi EUR, kako bi se pomoglo državama i regijama koje su najviše pogođene koronakrizom.

Najčitanije

Cilj Samita pokretanje regiona

Tivat, (MINA-BUSINESS) – ESG Adria Samit, koji je u četvrtak završen u Tivtu, imao...