fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDogovorena buduća saradnja na polju digitalne transformacije

Dogovorena buduća saradnja na polju digitalne transformacije

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora i Slovenija imaju prostora za saradnju u cilju podsticanja specijalizovanog kadra iz ICT oblasti i razmjene iskustva u implementaciji mjera za bržu digitalnu transformaciju, saopšteno je iz Ministarstva javne uprave, digitalnog društva i medija.

Resorna ministarka Tamara Srzentić se tokom zvanične posjete Sloveniji sastala sa ministrom za digitalnu transformaciju, Markom Borisom Andrijaničem, sa kojim je dogovorila buduću saradnju između dva ministarstva u dijelu razmjene dobrih pristupa u vođenju digitalne transformacije društva, osnaživanja kapaciteta službenika kroz programe Inovation fellows i Digitalne akademije, kao i inkorporiranja dobrih praksi iz privatnog sektora.

Srzentić je predstavila ključne projekte Ministarstva i to Digitalnu akademiju, Montenegro Digital, platformu Iskoristi prilike, kao i program Saradnici u inovacijama.

Takođe, sagovornika je upoznala da Crna Gora radi na strateškom okviru digitalne transformacije, kao i sa setom mjera za privlačenje digitalnih nomada i stranih ICT investicija u Crnu Goru.

Andrijanič je predstavio viziju novoosnovanog Ministarstva za digitalnu transformaciju u Vladi Slovenije, navodeći da je njegova uloga da koordinira i upravlja procesom digitalne transformacije horizontalno i u svim oblastima od e-zdravlja do e-uprave.

On je Srzentić upoznao sa planom od 40 ključnih kratkoročnih mjera usmjerenih na brže efekte digitalne transformacije društva.

Uz to, osvrnuo se na strateške razvojne planove Slovenije u ovoj oblasti i to kreiranje podsticajnih mjera za mlade talenate i profesionalce iz oblasti ICT, uvođenje digital ambasadora u svim državama, privlačenje ICT investicija i razvoj vještačke inteligencije.

Ministri su se složili da su principi inkluzije ranjivih grupa, jednakosti i socijalnog slušanja osnov za kvalitetno vođenje procesa digitalne transformacije, te ocijenili da postoji značajan prostor za saradnju dva ministarstva u predstojećem periodu.

Srzentić se, tokom zvanične posjete Sloveniji, sastala i sa direktorom Ureda za informacionu bezbjednost Urošem Svetom.

Srzentić je ocijenila da bez razvijene informacione i sajber bezbjednosti ne može biti riječi o digitalnoj transformaciji društva.

Na sastanku je predstavljen crnogorski model organizacije vođenja politika u oblasti sajber bezbjednosti, kao i budući planovi razvoja u toj oblasti.

Sveto je predstavio sistem sajber bezbjednosti Slovenije, te ukazao na važnost saradnje države i privatnog sektora u cilju suzbijanja sajber napada i stvaranja bezbijednog okruženja za djelovanje svih društvenih aktera.

Sagovornici su ocijenili da je za borbu protiv sajber napada neophodna regionalna i međunarodna saradnja, kao i stvaranje podsticajnih uslova za profesionalizaciju kadra u toj oblasti.

Dogovoreno je da u predstojećem periodu stvore formalne preduslove da timovi Crne Gore i Slovenije sarađuju na praktičnom nivou.

Srzentić se sastala i sa predsjednikom slovenačke digitalne koalicije, Igorem Zorkom, sa kojim je razgovarala na temu saradnje privatnog i državnog sektora.

On je tokom sastanka predstavio slovenački model saradnje privatnog i javnog sektora u vođenju digitalne transformacije i ukazao na iskustva i naučene lekcije iz prethodnog perioda koje mogu biti korisne Crnoj Gori.

Tokom sastanka je bilo riječi o konkretnim projektima i dobrim primjerima kako efikasno voditi digitalnu transformaciju u državama sa malim brojem stanovnika.

Pravo preuzimanja ovog sadrzaja imaju samo korisnici Agencije MINA.
Kompletna informacija dostupna je korisnicima na linku MINA SERVIS
Longer version of article is available on a link MINA ENGLISH SERVIS

Najčitanije