fbpx
NaslovnicaMINA BusinessDeficit budžeta u prošloj godini 2,98 odsto

Deficit budžeta u prošloj godini 2,98 odsto

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Deficit budžeta je u prošloj godini iznosio 143,6 miliona EUR ili 2,98 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što ukazuje na njegovu dalju tendenciju pada, kao rezultat povećanja budžetskih prihoda i optimizacije tekuće potrošnje, pokazuju podaci Ministarstva finansija.

„Imajući u vidu da se ostvareni deficit nalazi u okvirima od tri odsto, može se konstatovati da je ispunjeno fiskalno pravilo utvrđeno Zakonom o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, a što je ujedno i dozvoljeni nivo deficita propisan kriterijumima iz Mastrihta“, navodi se u dokumentu Ministarstva o izvršenju budžeta u prošloj godini.

Budžetski deficit je u prošloj godini, prema podacima Ministarstva, bio jedan milion EUR, odnosno 0,7 odsto veći u odnosu na planirani, a 25,3 miliona ili 15 odsto manji u odnosu na 2018. godinu.

Ostvaren je suficit tekuće budžetske potrošnje u iznosu od 128,7 miliona EUR ili 2,7 odsto BDP-a.

Prihodi budžeta su u prošloj godini iznosili 1,89 milijardi EUR ili 39,13 odsto procijenjenog BDP-a, što je u odnosu na plan i 2018. godinu više 2,8 odsto, odnosno osam odsto.

Iz Ministarstva su naveli da su sve najznačajnije kategorije poreskih prihoda zabilježile rast, pri čemu je naplata poreza na dodatu vrijednost (PDV) veća 78,8 miliona EUR, doprinosa 21,8 miliona i akciza 14,3 miliona.

„Većoj naplati poreskih prihoda doprinijeli su pozitivna makroekonomska kretanja, naplata poreskih potraživanja shodno Zakonu o reprogramu poreskog potraživanja, sprovođenje redefinisane akcizne politike, kao i pojačan inspekcijski nadzor“, navodi se u dokumentu.

Izdaci budžeta su u prošloj godini iznosili 2,03 milijarde EUR ili 42,12 odsto BDP-a.

U odnosu na planirane veći su 52,1 milion EUR, odnosno 2,6 odsto.

U strukturi potrošnje, tekuća budžetska potrošnja ostvarena je na nivou od 1,76 milijardi EUR i veća je 4,5 odsto u odnosu na planiranu kao rezultat aktiviranja državne garancije koja se odnosi na sistem za prečišćavanje otpadnih voda u Opštini Budva, kao i većeg izdvajanja za potrebe opremanja Vojske Crne Gore.

„Kapitalni budžet realizovan je u iznosu od 272,4 miliona EUR, što je osam odsto manje od planiranog. Realizaciju sredstava planiranih u dijelu kapitalnog budžeta najvećim dijelom opredjeljuje intenzitet izvođenja radova na prioritetnoj dionici auto-puta“, zaključuje se u dokumentu.

Najčitanije

Mandić i Knežević na vojnoj vježbi u Srbiji

Podgorica, (MINA) - Predsjednik Skupštine Andrija Mandić i šef Demokratske narodne partije (DNP) Milan...