fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCrna Gora po indeksu inovacija na 49. mjestu

Crna Gora po indeksu inovacija na 49. mjestu

Podgorica, (MINA-BUSINESS) – Crna Gora je, prema Globalnom indeksu inovacija (WIPO), zauzela respektabilno 49. mjesto od ukupno 131 države svijeta, saopšteno je iz Ministarstva nauke.

„Ponosni smo što naša moderna vizija razvoja Crne Gore jasno pokazuje rezultate na međunarodnoj sceni“, rekli su predstavnici Ministarstva.

Oni su dodali da se tim indeksom mjeri napredak u inovacijama koje su ključni instrument za održivi ekonomski i društveni razvoj.

Proces rangiranja obuhvatio je nekolike kategorije – institucije, ljudski kapital i istraživanje, infrastrukturu, sofisticiranost tržišta i poslovanja, znanje i tehnologije i kreativnost.

Crna Gora je, kada su u pitanju institucije, zauzela 44. mjesto, ljudski kapital i istraživanje 54, infrastruktura 53, sofisticiranost tržišta 61, sofisticiranost poslovanja 78, znanje i tehnologije 66. i kreativnost 36. mjesto.

U prvih deset zemalja nalaze se Švajcarska, Švedska, Sjedinjene Američke Države (SAD), Velika Britanija, Holandija, Danska, Finska, Singapur, Njemačka i Koreja.

Najčitanije

Roma, Atalanta, Bajer i Marsej u polufinalu

Podgorica, (MINA) - Fudbaleri Rome, Atalante, Bajera iz Leverkuzena i Marseja plasirali su se...