fbpx
NaslovnicaMINA BusinessCijene nafte stabilne na 42 USD

Cijene nafte stabilne na 42 USD

Njujork, London, (MINA-BUSINESS) – Cijene nafte zadržale su se u ponedjeljak na međunarodnim tržištima na 42 USD, zbog zabrinutosti u vezi sa potražnjom, s obzirom na ponovni rast broja novozaraženih koronavirusom.

Na londonskom tržištu cijena barela je bila skoro nepromijenjena u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 42,04 USD. Značajnijih promjena nije bilo ni na američkom tržištu gdje se barelom trgovalo po 40,36 USD.

Trgovce je na početku ove sedmice najviše brinula potražnja, s obzirom na nagli rast broja zaraženih koronavirusom, prenosi Hina.

“Iz dana u dan broj novih slučajeva zaraze sve više raste i brojka je sada vrlo blizu 33 miliona. Najteže su pogođene gusto naseljene zemlje”, kazao je analitičar PVM-a, Tamas Varga.

On je naveo da brzina širenja virusa jako zabrinjava zdravstvene zvaničnike, ali i investitore.

Ruski ministar energetike, Aleksandar Novak, rekao je da je globalno tržište nafte stabilno u posljednjih nekoliko mjeseci i da je obnovljena ravnoteža između ponude i potražnje.

On je ipak upozorio na opasnost drugog talasa infekcija.

Cijene je zakočilo i povećanje izvoza iz Irana i Libije, uprkos dogovoru Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i njenih saveznica o koordiniranom smanjenju snabdijevanja.

Glavni sekretar OPEC-a, Mohammad Barkindo, rekao je u nedjelju da će komercijalne zalihe nafte u članicama Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) u prvom tromjesečju naredne godine biti tek nešto iznad petogodišnjeg prosjeka.

Do kraja naredne godine trebalo bi da padnu ispod tog prosjeka.

Upravo je petogodišnji prosjek cilj koji je OPEC postavio pri sklapanju o sporazuma o ograničenju snabdijevanja, za 9,7 miliona barela dnevno u prvoj fazi, te za 7,7 miliona barela dnevno do kraja ove godine.

Podršku cijenama mogao bi ove sedmice pružiti štrajk radnika u Norveškoj, najavljen za 30. septembar, s obzirom da bi se proizvodnja u toj nordijskoj zemlji mogla smanjiti za 900 hiljada barela dnevno.

Trgovce za sada nijesu u većoj mjeri uznemirili obnovljeni sukobi armenskih i azerbajdžanskih snaga na jugu Kavkaza, kroz koji prolaze važni naftovodi, iako su ozbiljno poljuljali stabilnost te regije.

Odvojeno je OPEC objavio da je cijena barela sirove nafte iz korpe njenih članica u petak iznosila 41,93 USD, te je porasla 71 cent u odnosu na prethodni radni dan.

Najčitanije

Gutić: Glasanje u PSSE jasan zaokret u spoljnoj politici

Podgorica, (MINA) – Glas predstavnice vladajuće većine u Parlamentarnoj Skupštini Savjeta Evrope (PSSE) Maje...